България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Време е за пречистване с житен режим

Хранителният консултант Яна Данаилова обясни пред Bulgaria ON AIR как да го приложим и какви са ефектите от него

14.02.2017 | 07:53 Редактор: Луиза Божинова
Време е за пречистване с житен режим

Последователите на учителя Петър Дънов с нетърпение чакат заветната дата 15 февруари, за да приложат така наречения "житен режим". Какво обаче трябва да знаем за него и как да се подготвим?

"За разлика от всяка една диета, която цели редукция на килограмите, житният режим цели прочистване", обясни хранителният консултант, инструктор по йога и веган Яна Данаилова в предаването "България сутрин".

Режимът е подходящ за всеки, а ефектът от него е изключително лечебен. Той се провежда в рамките на 10 дни, в които се консумира само жито или лимец, три ябълки, девет ореха и мед.

"Освен изчистване на токсините и сваляне на няколко килограма, при житния режим се постига регенерация на клетки", поясни Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

В студиото на Симеон Белев тя бе донесла храната, която трябва да се консумира по време на режима, както и термос, в който още тази вечер трябва да се приготви 100 гр. лимец или жито.

"Изсипваме житото или лимеца в термоса и го заливаме с чиста, гореща вода, най-добре изворна или някакъв тип трапезна", посочи хранителният консултант.

Сутринта житната вода се прецежда, изпива се на гладно, ако не ни допадне на вкус - може да се овкуси с няколко капки лимон. В рамките на деня трябва да изядем житото или лимеца, трите ябълки, деветте ореха, полагат се и по три лъжици мед.

"Много е важно да хидратираме тялото, пием около 2 литра вода на ден", каза още Данаилова.

А какво трябва да се направи след приключването на житния режим - вижте във видеото: