България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Услугата All inclusive в хотелите остава

Над 1 млн. туристи са пристигнали в България за периода декември - април, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма

07.03.2017 | 09:44 Редактор: Мария Аладжова
Услугата All inclusive в хотелите остава

Услугата All inclusive няма да отпадне, бяха категорични Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма, и Благой Рагин, който е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Българското законодателство е такова, че не можем да говорим за затваряне на услугата", коментира Румен Драганов.

От една страна All inclusive е по-изгодна за туристите, които идват със семействата си, а от друга за вариант A la carte се изисква по-голям персонал, обясни Рагин в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"All inclusive пазарът го наложи и той може да го отхвърли. Големи комплекси с 1000 гости - откъде ще намерим тази работна ръка - 14 хил. работни места не достигат в Слънчев бряг", коментира той.

Иначе България продължава да бележи ръст в сектора - само за периода декември - април в страната са пристигнали над 1 млн. туристи.

"Много добър сезон, имаше успешни състезания, които се проведоха в Банско, дори не бяха включени тези 400 оръдия за сняг. Не само ски туризмът е изненада, а и културният туризъм, заради нискотарифните компании", обясни Драганов.

"Движими се с около 12% ръст, 6% по отношение на зимния туризъм. Хотелите в София и Пловдив се изпълниха", добави той.

Данните за зимния сезон обаче може и да са по-добри, коментира от своя страна Благой Рагин. "Говорим още за 100% резерв, който ние не можем да натоварим", посочи той, като отбеляза, че зимният турист харчи 3 пъти повече от летния.

Следващият добър период за туризма у нас се очаква да бъде по Великден, когато в България ще пристигнат над 170 хиляди туристи от съседните страни, както и от Германия, Австрия, Испания и Скандинавия, посочиха гостите е в студиото на Bulgaria ON AIR.