България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богати ли сме щом почиваме в чужбина?

Българинът е много по-стиснат, отколкото разточителен, посочи в "България сутрин" икономистът Гарабед Минасян

07.09.2016 | 10:07
Богати ли сме щом почиваме в чужбина?

"Да почиваме в чужбина не е по- скъпо, отколкото да почиваме у нас. Разстоянието от София до Варна е почти същото, както от София до Гърция", каза в България сутрин икономистът проф. Гарабед Минасян.

Според главния експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков българинът обича да пътува и да съчетава различни дестинации.

"Гърция е лидер от гледна точка на локация, чиста вода и ценово отношение", посочи той.

Блогърът Мария Пеева написа статия в социалните медии, която разбуни духовете в обществото. Тя твърди, че от години насам има критики и се случва често обидени хотелиери да заплашват недоволни клиенти.

"Българският турист е най-добрият клиент за българския хотелиер, тъй като най- често пътува. Онлайн репутацията е важна, защото клиентите се информират предварително. Гледат форуми и четат статии. Хотелиерите трябва да обгрижват правилно клиентите, да дават качествена храна и условия, за да може да генерират повече клиенти. Качеството винаги е фактор", посочи експертът.

Според икономиста няма абсолютен критерий за богатство или бедност, за да твърдим какво е нашето общество.

"Този, който е богат днес, може да се окаже беден утре", уточни той.

По данни милиард и половина лева за тази година са пръснали българите за почивка и развлечение. "Колкото повече, толкова по-добре. Но всъщност българинът е много повече стиснат, отколкото разточителен", смята икономистът.

Блогърът Мария Пеева посочи, че човек трябва да си позволи да почива качествено.

"Не е правилно да се каже, че българинът е богат щом почива. Българинът не е глупав. Иска да получи истинска стойност за парите, които дава. Има право на това", смята Пеева.

По думите на икономиста най- добрият критерий за това дали е богат българинът, е сравнителният.

"Ние сме най- бедната страна в Европа по отношение на производство на БВП. Нашият БВП за миналата година се оценява на 6 100 евро на човек от населението. Непосредствено преди нас е Румъния, при която БВП на човек е 8 100 евро", посочи проф. Гарабед Минасян.

Според Занков туристопотокът тази година се е увеличил в сравнение с минали години, както и повече българи избират България за почивка.

"Има около 18% ръст на туристи, което е положителна новина", заяви експертът.

По думите на икономиста аll inclusive вече се е наложил в световен план, но е важно качеството и разнообразието на храната, която се предлага. Според него всичко зависи от културата на обслужването и на населението.

"Лошото у нас е, че се създава норма на печалба чрез кражба, а не чрез труд. Тази норма на поведение се налага много повече отгоре надолу", посочи проф. Минасян.

Според Занков повечето семейства предпочитат хотели, предлагащи all inclusive.

"Бизнесът трябва да бъде отговорен към качеството на услугата, която предлага и да гледа дългосрочно. Ако един клиент е доволен, ще го препоръча на приятел или ще пише във форуми и ще увеличи резервациите", уточни той.