България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Емил Хърсев: Предизборните обещания у нас - балканска черта!

Увеличаването на МРЗ и на пенсиите е свързано с бедността, добави Иван Нейков в предаването "България сутрин"

07.02.2017 | 08:40 Редактор: Ирина Георгиева
Емил Хърсев: Предизборните обещания у нас - балканска черта!

Крайно недалновидно е преди избори да се залага на несигурни и рискови параметри. Най-вероятно политиците си го позволяват, защото не очакват да изкарат пълен мандат. Тази теза защити финансовият експерт Емил Хърсев в "България сутрин"

Според него обаче подобен тип обещания са балканска черта и не е типична само за България. "Виждаме какво се случва и в Гърция, и в Румъния. Тези събития там са продукт на силни обещания", обясни той.

"Правителствата в тази част на Европа нямат навика да се отнасят към пазара на труда като към пазар. Идеята за намеса с минимални работни заплати при това с един ръст, доста по-голям, от която и да е сфера в икономиката, според мен по-скоро ще доведе до забавяне, отколкото до увеличаване на темповете на растеж", добави Хърсев.

Проблемът не е толкова в обещанието, а в това, че никой не търси неговото изпълнение, коментира и бившият социален министър Иван Нейков за Bulgaria ON AIR.

"Тези, които обещават, бъкел не разбират от темите, по които говорят в сферата на труда. Ти да обещаваш средна работна заплата, това означава, че не знаеш какво означава този факт. Това е резултативна величина. Тази говорилня и наддаване, което върви в момента, стъпва на следния принцип - на хората им са малко парите, те ще чуят, че ще обещая повече пари и има шанс да гласуват за мен. Зад тези предложения не стои никаква икономическа логика", смята той.

Увеличаването на МРЗ и на пенсиите е свързано с бедността, подчерта Нейков. По думите му чрез тези инструменти се търси начин как да се пребори бедността, а не начин как да се направи човекът конкурентоспособен.

"Бих отправил призив и към колегите икономисти, които коментират тези неща и вероятно към тези, които ги пишат. Все пак остават написани тези неща като кардинални глупости. Онези 2000 лева минимална заплата, които чух онзи ден ... в момента надвишават минималната заплата в Германия. Вчера одиторката ми го смяташе на 1326 евро, защото там има минимални часове, които се изискват при почасови изпълнения на работната заплата. А ние в България говорим, че ще достигнем минимална заплата над Германия - несериозни неща", смята Хърсев.