България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Патриотизмът и социалните теми - все по-търсени в говоренето на партиите

Определено се забелязва такава тенденция преди избори, коментираха политолозите Първан Симеонов и Страхил Делийски

06.02.2017 | 08:48 Редактор: Мария Аладжова
Патриотизмът и социалните теми - все по-търсени в говоренето на партиите

Популизмът и социалната тематика са на мода и това се забелязва в предизборната реторика на политическите партии. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов, който заедно с колегата си Страхил Делийски, направи кратък предизборен прочит на политическата картина у нас.

"Всички по терена говорят социал-националистически", отбеляза Симеонов. Нотка на популизъм се прокрадва във възгледите на ГЕРБ, а патриотите пък звучали все по-социално.

Не винаги обаче: "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Той балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

Неговата прогноза за предстоящите избори е, че Обединените патриоти ще запазят цялостта си за вота, но след него е възможно да "сложат катран в кацата с мед". "Тук е въпрос на политическа мъдрост и зрялост да запазят те единството си", отбеляза той.

Страхил Делийски пък изрази тезата, че с предстоящите избори от ГЕРБ се озовават в нова за тях ситуация - след първа загуба на национални избори и след втори непълен управленски мандат. "Това неминуемо ще удари по авторитета на партията и на Борисов", поясни Делийски. 

Според него обещанията на основните играчи на политическата сцена не предполагат смяна в системата, а предлагат на избирателя сделка танто за танто:

"Големите партии, усещайки, че губят подкрепата сред избирателите, се опитват да върнат тази подкрепа на равнището на конкретното материално предложение - "дайте ни на нас, за да ви дадем на вас".

"Двете партии като че ли влизат в тази кампания със следното предложение - ние трябва да управляваме, за да не дойдат другите на власт. Ние трябва да управляваме, за да не управляват нашите противници. Властовата формула, чрез която ГЕРБ реализира това предложение е някак си по-ясна, по-видима. За БСП в тази конфигурация остава офертата на ДПС, което е своебразен политически страстоубиец за избирателите", коментира още Делийски.

А според Първан Симеонов новата посока на БСП показва, че лидерът на Столетницата Корнелия Нинова е амбициозна до хазартност и оттук нататък предстои една метаморфоза на партията, която ще бъде наблюдавана с интерес. По-интересни обаче ще бъдат действията на БСП след изборите, допълни от своя страна Делийски.