Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде активна част от следващия парламент

На изборите ще сме конкуренция с ГЕРБ, а след това може да се постигне коалиция, прогнозира още той за Bulgaria ON AIR

06.02.2017 | 20:53 Редактор: Ирина Георгиева
Емил Кабаиванов: РБ ще бъде активна част от следващия парламент

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира заместник-председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов в "Денят ON AIR". Той уточни, че Блокът ще бъде активна и определяща част за бъдещето на България.

На изборите ще сме конкуренция с ГЕРБ, заяви Кабаиванов. Той добави, че след вота може да се постигне коалиция, ако се обединят около принципи и конкретни задачи. "И ако може пълен мандат, защото такъв от 2 години не носи ползи", смята той.

"Като слушам тези дни и гледам от ляво, и от голямата политическа партия вдясно ГЕРБ, ще кажа само едно - да се пазим от популизма и от празните обещания, защото той не е нито ляв, нито десен. Той е просто популизъм. Ляв и десен се дефинира спрямо това кой го говори. РБ е една от коалициите, които предлага реална програма и то дясна", посочи Кабаиванов.

Според него държавната администрация се нуждае от радикална промяна.

"За това трябва действаща система за електронно правителство. Докато държавата и общините не функционират в едно - съдебна система, Агенция по вписванията, всички държавни служби, МВР - как администрацията ще събира тези документи? Невъзможно. Ако едно правителство си постави за цел в рамките на един мандат от 4 години, това електронно правителство може да се случи, а докато не се случи обслужването на едно гише е химера", смята Кабаиванов.

Българският съд трябва да бъде независим и там да се пипа много внимателно, заяви още той. Според него следващата система, която е изключително важна, е здравеопазването.

"В момента сме в едно състояние, в което нито имаме модерното здравеопазване на Западна Европа, нито имаме старото здравеопазване, на което българският гражданин беше свикнал преди 90-та година", посочи Кабаиванов.

Политикът не изключва варианта от нови избори след тези през март.

"Възможно е и нас ни притеснява такъв вариант, защото това ще означава загубено време за България, а тя се нуждае от ускорени реформи във всички сфери. Още нещо - да изчакаме решението на Административния съд, защото може да се окаже, че след тези избори трябва да правим други, но да не гадаем", обясни той по повод референдума.