Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Зорница Русинова: ГЕРБ ще бъде по-човешки ориентирана

Партията ще се бори за самостоятелно управление, рано е да се говори за коалиции, заяви тя в предаването "Денят ON AIR"

06.02.2017 | 20:06 Редактор: Ирина Георгиева
Зорница Русинова: ГЕРБ ще бъде по-човешки ориентирана

ГЕРБ ще се бори за самостоятелно управление, рано е да се говори за каквато и да е коалиция. Това заяви бившият социален министър Зорница Русинова в предаването "Денят ON AIR". По думите й от политическата партия не са притеснени от социологическите изследвания.

В политическата платформа на ГЕРБ за следващото заявено управление за 4 годишен мандат сме заложили на първо място на растеж, развитие и икономически просперитет, посочи Русинова. По думите й в центъра на политическата платформа на ГЕРБ е семейството, човекът и оттам нататък ще извеждат основните приоритети за благосъстоянието на хората в България, повече сигурност, стабилност, повече справедливост в държавата.

Политиците трябва да бъде откровени с данъкоплатците, защото се разпореждат с парите им, подчерта Русинова.

"Това, което ние предлагаме като социална политика, е базирано изцяло на опита, който имаме до момента и преформатиране на част от социалните политики. Принципът на социалната политика досега беше базиран по-скоро на равно раздаване, а оттук нататък категорично предстои едно цялостно променяне на социалния модел. Средствата, които се отделят за социална политика трябва да отиват в конкретното семейство, конкретният човек с увреждане, за да посрещнем нуждите му. Досега всички помощи бяха изравнени. Категорично ще има разлика", съобщи тя.

Според нея, ако искаме в България да има високи доходи, единственият начин това да се постигне е чрез добро образование. По думите й трябва да се инвестира в добри учители и в материална база, а социалните помощи за деца, които не посещават учебни занятия, да бъдат спирани.

Бившият социален министър коментира и какво предвижда програмата на ГЕРБ по отношение на МРЗ: "МРЗ не е пречка. Тя служи за доход на хората, които са без квалификация и образование. Когато говорим за МРЗ нека боравим с цифри, а не с лъжливи или популистични изказвания. За миналата година тези, които получават МРЗ са 63 хил. души на близо 3 млн. работещи в България. Това са данни на НАП."

МРЗ няма да пречи, ако е твърде висока, смята Русинова.

"Принципът е тя да не бъде повече от 60% от средната работна заплата, а ние заявяваме, че в края на 4-годишния мандат, МРЗ ще бъде 1500-1515 лева. Това са категорични принципни изчисления. Обещанията ни са изпълними и се изпълняват", посочи тя.

Друго нещо, на което ГЕРБ ще заложат, е промяна в администрацията. По думите й общините ще бъдат в полза на бизнеса. Тя добави, че това няма да стане за сметка на работните места в администрацията.