България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предизборните обещания - популизъм или отговорност?

Има огромен шанс да няма мнозинство и да се отиде към нови избори, предупреждават експерти в "България сутрин"

03.02.2017 | 09:37 Редактор: Тодор Петров
Предизборните обещания - популизъм или отговорност?

Темата за популизма и неизпълнените предизборни обещания надвисва с още по-голяма сила по-малко от два месеца преди парламентарния вот на 26 март.

Политическият психолог Антоанета Христова обясни в "България сутрин", че трудно се изпълняват обещания, когато не държиш цялата власт и управляваш в коалиция. 

"Страхувам се, че има и популизъм в наложеното от президента вето върху Закона за концесиите. В момент, в който няма парламент, ветото е игра с имиджа на Радев", коментира тя.

Димитър Ганчев от "Интернет общество" е на мнение, че по този начин Румен Радев търси своя облик, защото масово хората не го познават. Той даде пример с президента на САЩ Доналд Тръмп, който е обвиняван, че си изпълнява предизборните обещанията.

"Няма угодия. Не знам дали е добре политикът да може да си изпълни обещанието бързо", каза Димитър Ганчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че няма кой знае какъв пробем в популизма, ако след това изпълниш обещанията си. Според него е много опасно да се лашкаме, в която и да е крайност и да заклеймяваме популизма.

Социологът Кольо Колев е категоричен, че ходът на президента Румен Радев да наложи вето е в десетката. По думите му този закон е ничий и всеки го отблъсква. 

"Всички казват, че това е безумие. Съвсем естествено Радев се възползва и записа голяма червена точка", посочи Кольо Колев.

Социологът каза още, че масовото усещане на хората е, че политиците са гадове, които крадат. Според него заради задължителното гласуване 1 млн. избиратели, които са апатично настроение, ще се излеят пред урните на 26 март. 

"Ще се ориентират в рамките на една седмица или в последния ден. Има огромен шанс да няма мнозинство и да се отиде към следващи парламентарни избори. Има страшно много непредвидими фактори", предупреди социологът.

Това мнение споделя и Антоанета Христова, според която формирането на стабилно мнозинство ще бъде трудно. Тя добави, че следващи избори стават много видими.