България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бивш конституционен съдия: Законът за концесиите е мъртъв

Нямаше да има проблем с машинното гласуване, ако Плевнелиев беше назначил служебен кабинет, смята проф. Пламен Киров

03.02.2017 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Бивш конституционен съдия: Законът за концесиите е мъртъв

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров заяви в "България сутрин", че адмирира решението на президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите.

"Този ход е изключително навременен. Законът беше гласуван много набързо в последния ден от мандата на парламента и в него има потресаващи неща. Адмирирам този ход на президента", коментира проф. Киров.

Гостът на Bulgaria ON AIR обясни, че парламентът може повторно да гласува закона, само че този път с абсолютно мнозинство. В случая обаче, следващото Народно събрание не може да обсъжда и да гласува отново закона, който е върнат от президента. 

Законът е мъртъв и за да бъде гласуван, трябва да започне нова законодателна процедура. Ветото се трансформира в абсолютно и законът спира да функционира, стана ясно още от думите на проф. Киров.

Върховният административен съд реши, че трябва да се гласува машинно на предстоящите парламентарни избори на 26 март. От ЦИК обаче контрираха, че няма как до изборния ден да бъдат доставени над 12 хил. машини.

"Проблемът с машинното гласуване нямаше да виси с такава острота сега, ако Росен Плевнелиев беше избрал служебно правителство. Като удължи мандата на кабинета в оставка, той остави правителството да се занимава с цялата политика", коментира проф. Киров по темата.

Той уточни, че при по-рано назначено служебно правителство е щял да се проведе диалог с ЦИК, а необходимите пари да бъдат осигурени навреме.

Според бившия конституционен съдия не може критиките да бъдат насочени само към ЦИК. Той подчерта, че парламентът е променял начина, по който се формират изборни секции само 20 дни преди изборния ден. 

"Да ме прощават съдиите във ВАС, но съдът допусна грешка. ЦИК затова беше създадена като постоянно действащ орган - за да упражнява правомощията, които кодексът й предоставя", каза още гостът в студиото на Симеон Белев. 

Проф. Киров заключи, че ако машините не бъдат доставени, очевидно ЦИК няма как да проведе машинно гласуване. Според него е вероятно да се гласува по традиционния начин с бюлетини, а изборният резултат ще бъде определен без да бъде оспорен. 

Вижте целия разговор във видеото: