Изборите ще бъдат по-скъпи заради машинното гласуване

Вече започна и регистрацията на партиите - по традиция първа бе ГЕРБ

02.02.2017 | 14:08 Редактор: Жанета Нейкова
Изборите ще бъдат по-скъпи заради машинното гласуване

Властта преразглежда финансовата сметка от 30 милиона лева за изборите на 26-и март.

Това се наложи, след като вчера Върховният административен съд реши - машинно гласуване ще има във всички избирателни секции.

Вицепремиерът Стефан Янев, ръководството на ЦИК и ангажирани с новата система институции обсъдиха вариантите. 

Повече от час продължи срещата на вицепремиера, който се зае със задачата да организира предсрочните парламентарни избори на 26-ти март, заедно с ЦИК и Министерството на вътрешните работи, както и служба ГРАО.

Повече от 13 хил. машини ще бъдат необходими, за да се снабди всяка една секция в цялата страна. От Министерския съвет имат готовност да направят каквото е необходимо, за да се спази Изборният кодекс.

Това, което обясни Стефан Янев пред журналистите бе, че със задачата да прецени дали ще са необходими повече пари ще бъде натоварена ЦИК, която трябва да организира обществената поръчка и кои машини ще бъдат по-изгодни.

Не е изключено да се създаде напрежение около сертифицирането на машините, които, евентуално, ще бъдат наети или закупени, това алармира вицепремиерът Янев. Той призова неправителствените организации да вземат активно отношение и да бъдат преки наблюдатели за това дали предстоящите парламентарни избори ще бъдат честни и прозрачни. 

Централната избирателна комисия започна регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 26-и март. Кой беше първи? 

Напълно спокойно премина подаването на документи за участие във вота на 26-ти март. От сутринта в 9:00 часа, когато ЦИК откри подаването на документи е дошъл само един желаещ да участва във вота - това е ГЕРБ.

Традиционно, партията подава първа своите документи, като смята, че това й носи късмет и, по този начин си помага за спечелването на изборите.

От ГЕРБ са убедени, че и този път ще спечелят и в 9:00 часа донесоха 27 хил. валидни подписи на симпатизанти, които желаят да подкрепят регистрацията на партията. По правило минумум 2,500 подписи са необходими, за да бъде една партия регистрирана за вота.

От ГЕРБ коментираха и темата за машинното гласуване като представителите на партията смятат, че трябва да се намери начин то да бъде осигурено във всички избирателни секции.

Те са категорични, че в момента не е време за оставки в изборната администрация, защото първи приоритет трябва да бъде организацията на вота.

Всички желаещи да участват в изборите на 26-ти март трябва да подадат своите документи до 8-и февруари най-късно.