Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кой ще спечели доверието на избирателите?

Коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" е най-възможният вариант за следващо правителство, каза политологът Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR

02.02.2017 | 20:13 Редактор: Тодор Петров
Кой ще спечели доверието на избирателите?

Данните на социолозите показват, че със сигурност четири партии влизат в парламента - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и ДПС. И евентуално присъствие на Веселин Марешки. Това каза в "Денят ON AIR" политологът Стойчо Стойчев и уточни, че социологическите агенции на предричат кой ще спечели изборите, а показват моментните нагласи.

По думите му безспорно първа политическа сила е ГЕРБ, следвана от БСП и Патриотите, които изместват ДПС от позицията на балансьор.

Гостът на Bulgaria ON AIR посочи като най-възможен вариант за следващо правителство коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти", а втори вариант е към тях да се присъедини "Воля" на Веселин Марешки. 

"По-малка е вероятността БСП да са първа политическа сила, като могат отново с Патриотите и Марешки да съставят мнозинство. Вариант БСП и ДПС да съставят мнозинство е нереален. Патриотите не могат да се коалират единствено с ДПС. Голямата коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда много малко вероятна", обрисува ситуацията полигологът.

Запитан за случващото се в дясното политическо пространство Стойчо Стойчев отбеляза, че Реформаторският блок няма големи шансове да влезе в следващия парламент. Според него има хора, които още не са разбрали, че ДСБ не участва в РБ.

Като много малки Стойчев оцени шансовете на "Да, България" и "Нова република" да прескочат бариерата от 4%, за да намерят място в парламента. Според него коалирането между двете формации е задължително, но е препятствано от "изкуственото деление на ляво и дясно". 

"И двете партии имат много ясно послание - ефективна съдебна реформа и спиране на корупционните практики", настоя гостът в студиото на Владимир Сиркаров. 

Стойчо Стойчев е на мнение, че популизмът е псведо-универсално понятие, с което се обяснява всичко. "Присъствието на Патриотите в управляващото мнозинство не доведе до нищо катастрофално за страната", даде пример той.