България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Марешки: Коалиция с всеки, за да получим възможност да се докажем

Лидерът на "Воля" предложи на Христо Иванов и "Да, България" общо явяване на изборите от ефира на Bulgaria ON AIR

27.01.2017 | 08:47 Редактор: Тодор Петров
Марешки: Коалиция с всеки, за да получим възможност да се докажем

Председателят на гражданско движение "Воля" Веселин Марешки заяви в "България сутрин", че е готов на коалиция с всеки в следващия парламент, за да получи възможност да се докаже.

От думите му стана ясно, че "Воля" ще подпише коалицонно споразумение само при условие, че получи поне един сектор, в който "да покаже грандиозни резултати".

"Няма да правим коалиция, но отделяме 1-2-3 сектора и показваме грандиозни резултати. Ще видите неща, за които хората мечтаят и не са ги виждали през последните години. Под формата на събиране на мнозинство, където да предложим бързи промени, бих се коалирал с всеки", призна лидерът на "Воля" пред Bulgaria ON AIR.

Марешки е категоричен, че през последните 25 години са правени безпринципни коалиции, за да се доберат някои до заветната цел - няколко депутата повече. Бизнесменът предложи на лидера на новосформираната партия "Да, България" Христо Иванов да се явят заедно на изборите, ако има еднаква цел - борба с корупцията и статуквото.

"Те няма да имат повече от 1%. Още днес публично го каня, ако наистина се борят срещу корупцията и искат да спрат коалиция БСП-ДПС-"Атака", трябва да дойдат при нас", заяви Марешки.

"Защо Радан Кънев и Христо Иванов правят две отделни партии и гледат да се коалират? Защо не се запишат в партията на другия?", запита лидерът на "Воля" и добави, че има цел БСП да се върне на власт с разпиляване на дясното.

Социологическите агенции предвиждат около 7% вот за "Воля" в своите проучвания. Според Марешки обаче те са поне 17-18%. Той обясни, че изследаванията винаги са правени с хипотетична формация на Слави Трифонов. Сега Марешки очаква поне 80% от протестния вот да отиде при него.

По думите му Патриотите ще влязат в следващия парламент, но няма да бъдат фактор, защото вече са били във властта. 

"Волен подкрепяше БСП и ДСП, а сегашните - ГЕРБ и АБВ. Популизмът и крайният национализъм, които завладяват Европа, са вредни толкова, колкото и статуквото", настоя Марешки.

Той отбеляза, че в листите на "Воля" няма да има нито един бивш или настоящ министър.