България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Марешки с ключова роля за следващото правителство?

Съществува хипотеза, в която от ГЕРБ ще потърсят "Воля" за трети партньор, коментира социологът Димитър Ганев

25.01.2017 | 09:30 Редактор: Мария Аладжова
Марешки с ключова роля за следващото правителство?

Много е вероятно след изборите на 26-ти март новия парламент да се окаже в една ситуация, в която да не може да състави правителство.

Такова съмнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR социологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд". Социологическите проучвания показват, че към момента двете големи партии - ГЕРБ и БСП, имат много малка разлика.

"Това стопяване на разликата се дължи до голяма степен на победата на Румен Радев на президентските избори. Това даде един много силен тласък на социалистите да стигнат едни нива, които са много близки до ПП ГЕРБ", коментира Ганев. Той побърза да уточни, че това е временен резултат на електоралните нагласи и ако тенденцията за стопяване на разликата продължи, тогава и прогнозите ще бъдат по-точни.

"Към този момент като че ли изглежда, че пет партии ще влязат в парламента. Това са ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новият проект на Марешки "Воля", продължи Ганев.

Под чертата с 3,7% от потенциално гласуващите остава Реформаторският блок, следван от ДСБ с 1,2%, АБВ с 1%, "Да, България с 0,7% и "Движение 21" под 0,5%.

Потенциалните коалиции между АБВ и "Движение 21", както и между ДСБ и "Да, България", ще променят процентите, отбеляза социологът.

Що се отнася до съставянето на правителството след предсрочните избори и евентуалните партньори, които ще търсят от ГЕРБ, Ганев поясни:

"Този трети партньор може да бъде Марешки или той да се окаже в една много интересна ситуация, в която от него ще зависи и той ще има ключова роля в следващото управление. Забележете - в последните няколко седмици самият Борисов започна да говори за кабинет на малцинството. Това не е случайно - той добре си дава сметка, че парламентарната конфигурация ще бъде такава, че може да се наложи да се търси подкрепа от трети субекти при една евентуална коалиция между ГЕРБ и патриотите".

А относно новите десни проекти и тяхното бъдеще в управлението, коментира:

"Проблемът при Христо Иванов и при неговата партия, която действително тръгна с много сериозно припознаване от тази либерална общност, е че в неговите послания той говори само на тази общност. Ако не започнат интеграционни действия между ДСБ и новия проект на Радан Кънев - "Нова република", и Христо Иванов, ми се струва, че можем да осъмнем след 26-ти март в една ситуация, подобна на 2013 година, когато ДСБ, СДС и ДБГ останаха под парламентарната бариера и то с близки стойности".