България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: В следващия парламент влизат между 5 и 8 партии

Социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров с коментар на политическата обстановка пред Bulgaria ON AIR

31.01.2017 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Експерти: В следващия парламент влизат между 5 и 8 партии

Социологът Кънчо Стойчев прогнозира в "България сутрин", че след предстоящите парламентарни избори можем да се озовем в 7 или 8-партиен парламент. Той обаче подчерта, че това е по-малко вероятно.

Според него не може да се говори за неимоверно вдигане на рейтинга на БСП след президентските избори. Стойчев е на мнение, че съществува възможност в парламента да влезе "Да, България" на Христо Иванов. 

"Гласуването за Марешки е гласуване за ГЕРБ, става дума за един и същи проект", настоя социологът. 

Според експерта по изборни системи Димитър Димитров има белези за възможен голям интерес към платформи, подобни на тази на Марешки, които са опростени и лесни за разбиране. 

"Партиите, които ще влязат в парламента са пет, евентуално пет плюс една", посочи  той и добави, че ако има някаква изненада, тя ще дойде от коалицията АБВ-"Движение 21".

Политологът е убеден, че заявената ревизия от служебното правителство на Огнян Герджиков няма да "удари" ГЕРБ, а оценката ще бъде селективна. По думите му засегнат от ревизията може да се окаже бившият здравен министър Петър Москов.

Кънчо Стойчев защити тезата, че мнозинството българи искат промяна, а на страната са нужни две неща - нормализация (спазване на правилата в държавата) и европеизация.

"Президентските избори бяха знак за промяна и изненадаха всички ни със своя мащаб. Всеки призив за ревизия се посреща добре от българския народ - не е нужен телескоп, за да се видят безобразията. Не е възможно в България да се спечели обществена поръчка, тъй като всички 100% са наредени", каза още социологът.

Вижте цялата дискусия по темата във видеото: