България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще направи ли ревизия на кабинета "Борисов" 2 назначеното служебно правителство?

Заявката е налице, коментираха социолозите Михаил Мирчев и Мира Радева

30.01.2017 | 08:35 Редактор: Мария Аладжова
Ще направи ли ревизия на кабинета

Ревизия на кабинета "Борисов" 2 трябва да има, но не с много дълъг период, а на последните два месеца. Такъв прочит на новата политическа ситуация представи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR социологът Михаил Мирчев

Заявка за такава ревизия дава служебното правителство, назначено от президента Радев, също коментира Мира Радева

"За мен проф. Герджиков е един изключително почтен и много умерен политик и аз специално смятам, че на обществото му се дължи някакъв вид ревизия, защото остана усещането за някои неща, които стават, особено в сферата на бизнеса, при обществените поръчки", посочи Радева.

"Не виждам друг аргумент освен усещането за запушена политическа и икономическа атмосфера. България има нужда от едно отпушване на напрежението, два милиона и половина души гласуваха срещу статуквото и това статукво е на всички партии. Хората гласуваха реално срещу тази политическа система, срещу всички партии вътре. В този смисъл да се говори, че Румен Радев щял да работи за БСП или за ДПС - това е глупост. Играта е за избирателя", продължи тя.

Радева сподели, че не била впечатлена от встъпителната реч на новия държавен глава, но затова пък, със състава на служебния кабинет, той дал категорична заявка за надпартийност.

А Мирчев посочи, че голямата роля на служебното правителство е провеждането на честни избори. Отговорността за тази задача падала най-вече върху временно изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Димитър Узунов. По думите на Мирчев механизми за злоупотреби с вота на гласоподавателите са били извършвани пред няколко години, а резултатът - 250 хил. фалшифицирани гласа.

Що се отнася до самите предсрочни парламентарни избори и шансовете на отделните партии за успех, Мира Радева коментира: 

"На този етап смятам, че става дума за практическо равенство. Много е важно как ще подходят партиите в съставянето на листи. Водачите на листите трябва да са ярки, разпознаваеми лица от нов тип". 

По думите ѝ в момента ГЕРБ на практика освобождава пространството център - дясно, а това от своя страна дава потенциал за развитие на десните партии.

А според Михаил Мирчев шансовете на конкретните формации - ДСБ и "Да, България", се свеждали до 2% на изборите, прогнозира той.