Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делян Добрев: ГЕРБ може да има малко по-малко депутати след предсрочния вот

Предсрочни избори през април няма да променят драматично картината в НС, заяви той за Bulgaria ON AIR

21.12.2016 | 19:51 Редактор: Ирина Георгиева
Делян Добрев: ГЕРБ може да има малко по-малко депутати след предсрочния вот

Предсрочни избори през април няма да променят драматично картината в Народното събрание (НС). Това мнение сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в "Денят ON AIR". Той прогнозира, че вероятно същите партии ще влязат в парламента, плюс една-две промени - "може би някои партии няма да влязат, а на тяхно място ще дойдат други, но основните партии ще запазят до голяма степен местата, които имат и сега".

"Не мисля, че ще успеем да посочим една конкретна причина за това да няма второ правителство в рамките на 43-тото НС. Бях от хората, които смятаха, че ще е по-добре да има второ правителство в същия парламент, отколкото предсрочни избори през април. Все още смятам така, но част от моите колеги смятаха обратното", обясни Добрев.

Според него не е сигурно, че РБ ще прекрачи бариерата заради това, че не са достатъчно единни, както се съмнява и за партията на Николай Бареков. Той обаче прогнозира успех, ако Веселин Марешки успее да направи партия и участва на изборите, ще има някаква парламентарна група. Според него възможно е ПФ, ако останат обединени, да имат по-голяма парламентарна група. 

"Възможно е БСП да има по-голяма група представители. Според социолозите възможно е ГЕРБ да има малко по-малко народни представители, но в крайна сметка конфигурацията в парламента няма да е много по-различна. Ще трябва да сформира коалиционно правителство с подобни приоритети, защото ГЕРБ ще настоява за изпълнение на програмата, която е и в момента", прогнозира още той.

Целта на всички партии сега е да мотивират избирателите да подкрепят точно тях, посочи депутатът и добави, че колкото по-голям брой народни представители има ГЕРБ в парламент, толкова по-лесно ще се сформира правителство.

Той коментира още, че не вижда никаква логика да има нов състав на МС за няколко работни дни след празниците. Заявката, която даде президентът Росен Плевнелиев, че може още утре да назначи служебния кабинет с имената, които Румен Радев му прадстави, според него лишава от всякакви критики другата страна.

"Чухме, че те са готови с кабинет, че Румен Радев е готов с кабинет. Ако наистина е готов с кабинет, е добре да ги даде още утре, за да може този служебен кабинет да има още три месеца, за да свърши по-добре работата си", заяви Добрев и допълни, че Радев е президент и трябва да понесе отговорността от сформирането на този трети служебен кабинет в последните четири години.

Той смята, че президентът Росен Плевнелиев е доказал, че може да носи отговорност и се е справил най-добре от всички държавни глави през последните 25 години.