Росен Плевнелиев оставя на Румен Радев да назначи служебен кабинет

"Само така ще се гарантира нормалната работа на институциите и приемственост"

21.12.2016 | 12:39 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебно правителство и отстъпва това право на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

"Само така ще се гарантира нормалната работа на институциите и приемственост", отсече той.

"Готов съм във всеки момент, когато Радев дойде със състав на служебно правителство, да го разпиша на секундата", увери Плевнелиев.

Според него в противен случай, ако той назначи служебно правителство за 20 дни, което дори няма да подготви и предсрочните парламентарни изори, ще станем за смях и ще влезем в графата куриози на световните новини.

След като по-рано реформаторите се отказаха от възможността за съставяне на правителство, защото не събраха нужната подкрепа в парламента, той отсече, че е в състояние назначи служебен кабинет, но воден от интереса на държавата и от нуждата от  приемственост, няма да го направи.

"Никой не става силен, следвайки само своя интерес, за мен властта не е самоцел. Заявил съм от ден първи, че не държа съм силен президент, но много държа да съм полезен, за мен властта не е цел, а средство да вършиш смислени неща", коментира още държавният глава.

Той припомни, че е положил всички усилия да се избегнат предсрочните парламентарни избори и мина през цялата конституционна процедура за връчване на три проучвателни мандата за излъчване на кабинет от политически сили.

"До последния момент се надявах, че ще се намери начин за съставяне на правителство и не защото не мога да назнача служебно, правил съм го вече два пъти, и не защото бягам от отговорност или се опитвам да сглобя странна коалиция, единствената цел беше, че аз нося отговорност за всеки един и за бъдещето на България", отбеляза Плевнелиев.

Според него обаче няма кой да обясни на световните пазари, на външните анализатори, на рейтинговите агенции, които определят надеждността на държавите, че в страна, в която само за месец се сменят две служебни правителства, всичко е нормално.

"Ситуацията е както я описах преди месец – политическа криза, която прерасна и в парламентарна. Идват предсрочни избори, а винаги когато се задават избори тяснопартийните интереси надделяват, очакванията за победа замъгляват вижданията на политиците", коментира той.

"Аз съм отговорен човек и експерименти няма да допусна, така разбирам задълженията си като държавен глава - да дам всичко от себе си и да отстъпя, когато е добре за държавата. Назначих вече две служени правителства, които работиха в кризи и се гордея с тях, но сега не е добре държавата да се управлява от две служебни правителства", мотивира решението си Плевнелиев.

Според него след като и Радев вече е обявил, че е готов със служебен кабинет, най-добре би било да има плавен преход от редовното правителство на Бойко Борисов през служебното на новоизбрания президент към новото редовно.

Накрая той обобщи, че Радев ще каже кога ще се разпусне 43-тото Народно събрание и кога ще се проведат предсрочните избори.