България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Върнатите мандати - стратегия за печелене на време?

Защо беше необходимо това? Коментар на политолозите Любомир Стефанов и Страхил Делийски...

21.12.2016 | 11:28 Редактор: Мария Аладжова
Върнатите мандати - стратегия за печелене на време?

Печелене на време - това според политлозите Любомир Стефанов и Страхил Делийски е най-вероятният сценарий за протакането на разговорите между ГЕРБ и отделните потенциални партньори, които в крайна сметка се увенчаха с неуспех и правителство не беше формирано с нито един от връчените мандати.

Желание от страна на реформаторите е имало, но не и възможност, анализира Страхил Делийски.

"Още веднага след оставката, като че ли на всички беше ясно, че в рамките на този парламент, в този състав на Народното събрание, каквито и опити за съставяне на ново правителство биха изглеждали нелогични", посочи той.

По думите на Делийски всичко, което се случи след тези заявки по-скоро беше част от един сценарий, една стратегия за забавяне на времето.

Любомир Стефанов допълни: "Едната хипотеза е, за да се осигури достатъчно време на премиера в оставка Бойко Борисов да посети за последен път Съвета на Европейския съюз в Брюксел, тъй като там се решават много важни неща. Другата е просто, за да видят заявките. Борисов успя да изпробва в типичния си стил всички желаещи да му бъдат партньори дали случайно не са се променили, да си разкрият максимално ходовете, които биха приложили и използвали, за да му станат отново симпатични", коментира още Стефанов.

Вижте пълния разговор във видеото: