България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: РБ направи изключителна грешка, ГЕРБ подкопа позициите им

Проф. Антоний Тодоров и политическият психолог Антоанета Христова с коментар на политическата обстановка в страната

21.12.2016 | 10:33 Редактор: Тодор Петров
Политолог: РБ направи изключителна грешка, ГЕРБ подкопа позициите им

"Реформаторският блок направи изключителна политическа грешка, когато се съгласи да прави правителство. ГЕРБ подкопа сериозно позииците на РБ. Ще оцелее ли обаче ГЕРБ", коментира и запита в студиото на Bulgaria ON AIR политологът проф. Антоний Тодоров.

Той подчерта, че е нужно да има предвидимост, за да могат хората да направят планове как ще се развие животът им. Проф. Тодоров настоя, че някой трябва да поеме отговорност за случващото се. Според него най-безболезненият вариант е правителството да продължи да управлява до назначаването на служебен кабинет от новоизбрания президент.

"В другите европейски страни, когато едно правителство подаде оставка, то остава на работа до избирането на следващото. Трябва да ги държим напълно отговорни до последния ден от тяхното пребиваване на поста", посочи политологът и добави, че се наблюдава позитивна тенденция в БСП. 

Според политическия психолог Антоанета Христова в политиката се изисква лидерът да може да покаже посоката и степента на категоричност, а в случая е имало опипване на всяка стъпка. 

"Бавенето на топката, на което бяхме свиделите последните седмици, достатъчно изнерви. Това показва, че лидерството липсва или играе на втори план. Вече не толкова политиките са значими, а е важно как се препозиционират политическите сили, за да се подготвят за самостоятелно явяване на избори без да дават енергия на другите около тях", отчете тя в "България сутрин".

Антоанета Христова е на мнение, че интересът на ГЕРБ от съставяне на правителство е бил, за да спре покачването на рейтинга на БСП, а от друга страна и за промяна в закона с по-голям мажоритарен вот. 

"Това нещо обаче не е в интерес на Реформаторския блок", посочи тя.