"Когато се задават избори, тясно партийните интереси и страсти надделяват" (Обобщение)

Това заяви Президентът Росен Плевнелиев след провалът за съставяне на коалиция

21.12.2016 | 17:26 Редактор: Жанета Нейкова
"Когато се задават избори, тясно партийните интереси и страсти надделяват" (Обобщение)

Плевнелиев вече има опит с две служебните правителства. Лесно можел да състави и трето, но няма да го направи, твърди президентът.

Служебно правителство, работещо само за празниците, което ще бъде сменено от новия президент, би бил опасен експеримент за отношенията с европейските ни партньори.

"С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози в световните новини. Двама президенти всеки със своето служебно правителство за мен е символ на разделение. Не е това моят път. Избирам европейското и цивилизованото, а то е да отстъпя на новия президент да назначи служебно правителство", казва Росен Плевнелиев.

В събота Румен Радев обяви, че е готов със състав на свой служебен Министерски съвет, който ще управлява до изборите.

Ето защо поканата на Плевнелиев към Радев все още била в сила.

"За да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата", обяви Президентът.

Дотук се стигна след като Реформаторският блок върнаха неизпълнен, връченият им преди осем дни трети и последен опит за съставяне на правителство, което да работи с действащото 43-то Народно събрание.

"Наистина ви благодаря за усилията. Съжалявам, че тези преговори в крайна сметка не доведоха до резултата, за който аз се надявах като държавен глава. Очевидно конституционната процедура приключва и вървим към предсрочни избори", това каза Росен Плевнелиев на срещата с Реформаторския блок

Така провалът на опитите между реформаторите, ГЕРБ и Патриотичния фронт са сбъднали най-голямото опасение на действащия ни президент: "Политическа криза, която, за съжаление, прерасна в парламентарна. Аз направих всичко по силите си да предотвратя това. За съжаление винаги, когато се задават избори, тясно партийните интереси и страсти надделяват".

Прогнозата на десните не беше по-оптимистична.

"Аз смятам, че трябваше да бъде направено всичко възможно демократичната общност да продължи да управлява. Аз не чакам добри дни за България. Чака ни, може би, студена зима със сибирски студ", коментира Румен Христов, заместник-председател на СДС.

А дали са прави - времето ще да покаже.