Какъв е изводът от консултациите между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт

Ще шепне ли БСП на Радев имена за служебния кабинет?

24.12.2016 | 17:30 Редактор: Васил Детелинов
Какъв е изводът от консултациите между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт

До какво доведоха консултациите между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт след като получиха третия мандат от президента . Отговорите в Q&A с Клара Маринова от политолога Евелина Славкова и икономиста Даниел Парушев.
Според Евелина Славкова, разиграването с мандата на РБ е чист цирк, защото ако реформаторите искаха да направят правителство , то това е трябвало да стане възможно най-скоро, а не да се прибягва до консултации. Политологът коментира още, че нито една партия няма интерес от ново правителство защото ПФ иска да провери дали ще измести РБ от бъдещ коалиционен кабинет. РБ си дават сметка , че разединени няма да са част от следващия парламент, а ГЕРБ не желаят да продължат управлението в този формат.
Икономистът Даниел Парушев отбеляза, че нито ГЕРБ, нито РБ искат да напуснат властта. Но за него е странно как РБ подкрепа за кабинет, когато имат по -малко депутати от броя министерства. По думите му с преговорите ГЕРБ са поискали да покажат коалиционна култура, която обаче не се получила.
Кои ще са партиите в следващия парламент и какво мислят за мажоритарния вот политологът Евелина Славкова и икономиста Даниел Парушев, вижте във видеото.

 

В този брой на предаването позицията на ГЕРБ по актуалните въпроси липсва. От партията не изпратиха представител. Срещу Клара Маронова седна депутатът от БСП – Лява България Таско Ерменков. Той бе категоричен, че левицата няма да нашепва министри на избрания за президент ген. Румен Радев. БСП ще предложи имена ако спечели предстоящите избори и получи мандат за съставяне на правителство. Таско Ерменков видя предателство в отказа на Бълагрия от Съвета за сигурност в ООН в полза на Полша. Още отемата и предстоящия конгрес на БСП, вижте във видеото.