България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Годината на политическата истерия

Каква беше отминаващата 2016 година за политиката? Какви ще са последствията от нея? Коментар на Асен Григоров и Кристина Кръстева

30.12.2016 | 09:55 Редактор: Мария Аладжова
Годината на политическата истерия

На прага на новата година България влиза и в нов политически период. Събитията в него обаче са продължение на последните 12 месеца, които оставиха отпечатък на политическата сцена.

От вътрешнопартийни раздори до обявяването на предсрочни избори - за политическата 2016-та в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR горовиха журналистите Асен Григоров и Кристина Кръстева

"Бойко Борисов още не е готов да се оттегли... Сигурна съм, че резултатът на Румен Радев въобще няма да се възпроизведе на парламентарните избори. Според мен ГЕРБ ще запази лидиращата си роля. Но въпросът там е кой ще може да направи по-голямата база в Народното събрание", коментира Кръстева.

По думите ѝ БСП започва си възвръща водещата роля вляво, а лидерът на партията Корнелия Нинова действа все по-категорично. "Не мисля, че някой ще успее лесно да я катурне", добави Кръстева. 

А според Асен Григоров независимият кандидат, издигнат от Столетницата, за президентското място - Румен Радев, не е успял в периода от избирането си досега да докаже, че ще бъде неазвисим президент на всички българи.

"Електоралният резултат много зависи от действията на самия президент - какво ще направи първо, какво служебно правителство ще назначи, кои ще са тия хора в него, какво ще е влиянието на Илияна Йотова и цялата БСП група".

Силна позиция през следващата година ще запазят и ДПС, коментираха още журналистите, където в края на миналата година също имаше преломни моменти, а именно - изгонването на Лютви Местан и смяната на председателското място.

"Събитието беше безпрецедентно", отбеляза Кръстева. 1/4 са пренасочените от ДПС към ДОСТ гласове след обявяването на формацията на Местан, добави тя.

"Другите двамата съпредседатели, които бяха с него - Четин Казак и Рошен Риза, не станаха зам.-председатели на партията. Мен само това ме изненада. Те останаха единствено зам.-шефове на парламентарната група... Раздели се властта в парламентарната група и в партията. И оттук нататък всичко в тази партия си продължи спокойно", поясни Кръстева. 

Вижте във видеото пълния разговор в студиото на Bulgaria ON AIR: