Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Петков: АБВ ще влезе в новия парламент

Стремежът на партията е да консолидира левицата и лявоцентристкото пространство

01.02.2017 | 20:25 Редактор: Ирина Георгиева
Румен Петков: АБВ ще влезе в новия парламент

АБВ ще влезе в новия парламент, защото доказа, че прави стратегическа политика, а не конюнктура. Това заяви Румен Петков от АБВ в предаването "Денят ON AIR".

По повод решението коалицията между "Движение 21" и АБВ да се управлява от съпредседатели, като това ще бъдат лидерите на двете партии - Татяна Дончева и Константин Проданов, Петков заяви, че стремежът на АБВ е да консолидира левицата и лявоцентристкото пространство. 

Петков не смята, че могат да бъдат драматизирани определени различия, ако се проявява разбиране и подкрепа за праване на обща политика. Според него именно заради това перспективата с "Движение 21" е съвършено реалистична.

АБВ по никой начин няма да отстъпи от своето разбиране, че санкциите срещу Русия са "дълбоко вредни" за България, за ЕС и за Русия, заяви Петков. По думите му това, което за АБВ е най-важно - България да може да защити националния си интерес, а именно - силна енергийна система, страната ни да има своето, незаобиколимо място в енергийния пазар на Европа.

"Ако Европа не може да защити себе си няма какво да очаква от президента Тръмп да защити Европа. Колко пъти трябва да ни го кажат и покажат американците, за да разберем, че имаме своя интерес и той преминава през стратегическите ни отношения със САЩ - това е вън от всякакво съмнение. Но стратегическите ни отношения със САЩ не могат да бъдат за сметка на българския национален интерес", подчерта Петков и коментира, че държавата трябва да има ключово място в проекта "Белене".

Той разкритикува и това как няколко депутата от БСП в последните дни на 43-тото НС вместо да намерят общо решение за бъдещето на българската ядрена енергетика, са внесли проект, с който са били наясно, че ще "взривят" проекта "Белене".

По повод предстоящите избори, Петков коментира и "политически действия тип Марешки".

"Мен ме притеснява това, че купуваш горива, караш ги от Бургас до Благоевград, връщайки ги във Варна и ги продаваш на по-ниска цена от това, което си ги купил. Има две повдигнати обвинения срещу Марешки във Варненския съд. Въпросът е принципен. Ако хора, срещу които има повдигнато обвинение за рекет, за побой - и има такова ключова роля в българския политически живот - ние с вашите зрители трябва да решим къде да живеем и как", заяви Петков.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той коментира и отбелязването на деня за почит към жертвите на комунизма така: "Не трябва да я пропускаме тази дата и наистина трябва да си кажем, че България направи груба грешка. Но и не бива да пропускаме убийствата на партизаните и ятаците. Казвам го дълбоко убеден, че и двете са неща, които са позор за България".