България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бум в търсенето на детегледачки у нас

Как да намерим истинската бавачка? Разговор по темата с Мирела Лазарова и детския психолог Димитрина Проданова в "България сутрин"

17.01.2017 | 08:23 Редактор: Тодор Петров
Бум в търсенето на детегледачки у нас

От около 3-4 години има бум в търсенето на детегледачки, но има дефицит на добри кадри. Това стана ясно в "България сутрин" от думите на Мирела Лазарова, която е собственик на агенция за детегледачки.

Тя отбеляза, че особено засилен интерес има този месец покрай допълнителната грипна ваканция. Лазарова съветва хората да се обърнат към близки роднини или самите те да ползват отпуск, защото на агенцията са й нужни между 7 и 10 работни дни, за да направи професионален подбор за конкретното семейство.

"Подборът на детегледачки при нас се извършва с набор от документи и специализиран психологически тест от наш психолог, проверява се историята на детегледачките при предишни работодатели. Имаме 3-4 месеца гратисен период и ако не се спогодят със семейството, се търси нова детегледачка", поясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Мирела Лазарова добави, че всяка една жена има работно досие, с което рисковете са сведени до минимум. Тя обаче не отрече, че има и самозвани детегледачки, при които има повече рискове.

Детският психолог Димитрина Проданова е на мнение, че никога няма гаранция дали в първите месеци детегледачката ще бъде себе си и препоръча да не подценяваме интуицията на децата ни.

"Хората не трябва да бъдат прекалено предоверяващи се на този човек. Когато търсим детегледачка, много е важно ценностната й система да пасва на нашата. Има ли разминаване в това, което е важно за нас и за нея, това не е нашият човек", категорична бе Проданова в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Мирела Лазарова споделя мнението, че за да попаднем на правилния човек трябва да имаме и късмет. По думите й трябва самото дете да усети детегледачката, а също и майката. 

"Трябва да е интелигентна жена, която да има отношение към възпитанието на детето, но и да го обича", каза още тя.