Заради ученическата ваканция: Бум на интереса към детегледачки

Децата не крият:по-дългата ваканция е "супер"

09.01.2017 | 22:27 Редактор: Ирина Георгиева
Заради ученическата ваканция: Бум на интереса към детегледачки

И днес учениците от цялата страна прекараха по домовете си. В сряда те ще се върнат в класните стаи ударно да наваксват пропуснатия заради грипа и студа материал. В някои общини неочакваната ваканция ще бъде удължена до сряда. 

В кои и как децата прекарваха свободното си време?

Учениците не крият:по-дългата ваканция е "супер". Удължаването обаче свари някои родители неподготвени. Много от тях са се обърнали към помощта на детегледачки. 

"Този месец с около 30% се е увеличил интереса към нашите детегледачки спрямо декември и ноември. Между 7 и 8 лева на час струва. Мисля, че родителите са склонни да ги дадат вместо да си пуснат отпуска и те лично да си гледат децата", коментира Антон Шумански, който работи в платформа за почасови детегледачки.

Родителите на първокласника Васко обаче разчитат на роднини. Днес дежурна е леля Долорес: "Търсим варианти. Баби, дядовци. Детегледачки? Не. Аз съм била детегледачка няколко години". 

Васко намира първата си извънредна ваканция за готина. Останало му време и за нова мечта: 

"Шофьор на всички градски и междуградски превози. Не съм го решил скоро. От много време обичам градския транспорт. Какво правя извън училище? Ами тези неща, които обичат и тролейбусните, и тези които обичат градския транспорт. Гледам по компютъра", споделя Васко.

Учениците знаят какво ги чака след края на ваканцията: "Според мен ще ни изтормозят ТЕСТОВЕ, ТЕСТОВЕ, ТЕСТОВЕ!!!! Повече учене. Другите класове и нашият клас изпускат по материал. И какво ще правим сега? Ще учим допълнително и ще видим дали ще ми хареса".

Родителите търсят варианти за наваксване на учебния материал – възлагат тежката задача по учене вкъщи на роднини и детегледачки. Някои дори са отделили средства за занимални.