България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца в забавачката: Учители на работа, родитeли на работа

Дискусията в Bulgaria ON AIR: По колко часа малчуганите да стоят в детската градина

04.05.2016 | 09:03 Редактор: Луиза Божинова
Деца в забавачката: Учители на работа, родитeли на работа

Министерството на образованието предложи тази есен да се въведе нов стандарт в детските градини - престоят на малчуганите да бъде ограничен до 10 астрономически часа. Досега нямаше такова ограничение, затова децата можеха да остават и по 12 часа.

Дали това засяга ръководството на учебните заведения?

Директорът на 99-та столична детска градина Иванка Харбалиева смята, че законодателят има предвид ограничаване престоя на децата.

"Тези 10 часа, ако ги сметнем, те могат да бъдат от 8 до 18 часа или от 7 до  17 часа. Практиката показва, че това правило обикновено се спазва от родителите и по-скоро е изключение обратното", каза в ефира на Bulgaria ON AIR директорката.

"Цели се по-скоро защита правата на децата, не толкова проблеми има в персонала или ръководството на детската градина", посочи Харбалиева.

"По-добре е детето да бъде с родителите си, стига това да бъде възможно. Ако се обърнем към другите страни ще видим, че е ограничен престоят на децата в детските заведения", коментира тя.

Харбалиева заяви, че наредбата е само проект, тя все още само се обсъжда и се надява да бъде намерено решение и за родителите, които са много заети.

Какво обаче мислят родителите за този десетчасов престой?

Ани Тодорова разказва, че ежедневно й се налага да оставя детето си на детска градина за повече часове.

"В 7:30 тръгвам от квартал "Красно село" в София, оставям детето съвсем наблизо, в 93-то ОДЗ. След което трябва да заведа голямото си дете на училище. Аз в 8:30 най-рано стигам до "Плиска", "Красно село"-"Плиска" е бърза дестинация. Осем и половина съм на работа", каза в ефир майката. "Кога успявам да я взема? В идеалния случай работя по 8 часа на ден, с една обедна почивка работният ти ден е 8 часа и половина минимум, в повечето случаи е девет часа. За да стигна до детската градина най-рано, да си счупя краката, в 18:30 съм там. От седем и половина до шест и половина вечерта - 11 часа. Минимум", заключва родителката.

Майката посочи, че нейното дете далеч не е последно в детската градина. "Поне 4-5 деца са тези, които пребивават там", казва тя.

"Повечето родители изпитват затруднение с това. И в малките населени места хората имат този проблем", смята Ани Тодорова.