Калфин: Държавата да плаща таксите за детска градина

"Ромските и бедните семейства имат проблем с отделянето на тези средства", заяви социалният министър

08.04.2016 | 14:18 Редактор: Тодор Петров
Калфин: Държавата да плаща таксите за детска градина

Социалният министър Ивайло Калфин застана зад идеята държавата да заплаща таксите за детските градини, както и да се осигури еднократната инвестиция за изграждане на обществени детски ясли и градини за всички деца.

Той подчерта, че колкото по-рано едно дете започне да посещава детско заведение, толкова по-успешно се интегрира то, а оттам намалява рискът от отпадане и маргинализация.

"Таксите за детски градини затрудняват бедните семейства, особено когато децата са две и повече, каза Калфин, цитиран от "Дарик".

"При ромските деца или при по-бедните семейства, нека да не казваме само ромските деца, има трудности семейството да отдели тези средства и детето не посещава ясла или детска градина. При работещи семейства, ако детските ясли са от 2 години, родителите много по-лесно могат да съчетават работата си с отглеждането на деца. Това е изключително силен демографски инструмент, който да се използва", обясни министърът.

Калфин припомни, че някои общини успяват да поемат плащането на таксите за детска градина.

"Ако погледнем практиките в тези общини, ще видим много по-мотивирани ромски общности, много по-малък процент отпадане от училище, много по-успешна след това интеграция в обществото. Това е политика, която си струва да бъде приоритетна за държавата", каза още той.