България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"Ваксинираните хора ще прекарат грипа по-леко"

"Искаме да запазим рисковите групи - хората над 65-70 години", коментира д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR

04.01.2017 | 07:55 Редактор: Жанета Нейкова

Хората с ваксина със сигурност ще прекарат грипа по-леко, но това не означава, че изобщо няма да се разболеят. Грипният вирус се изменя непрекъснато. Ваксината няма да се различава от класическия H3N2, но ефектът ще е този, който няма да позволи тежко протичане и усложнение. Искаме да запазим рисковите групи - хората над 65-70 години с хронични заболявания, тъй като при тях грипът е най-сериозното заболяване, обикновено води до висока смъртност. 

Това заяви в "България сутрин" главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Д-р Кунчев гостува на Лора Инджова и Симеон Белев, за да коментира грипната епидемия и как да се предпазим от вирусите. За него ваксината е важен фактор за справяне и не препоръчва самолечението.

"Това, че повечето в България сме "самолечители" - на това се дължи бързото развитие на антибиотична резистентност.  Ако тези симптоми – температура и отпадналост, продължават повече от 3 дни въпреки взетите мерки или симптоматично лечение, това е показател, че нещата не са съвсем наред. Особено ако кашлицата стане производителна - с храчки, влажна е, изпитваме затруднения при нев - това е показател за развитие на тежка интерстициална вирусна пневмония", уточнява д-р Кунчев.

Главният държавен инспектор коментира и откритите огнища на птичи грип в пловдивска област. "За хора, които не са пипали болни или умрели птици, тези които не са в непосредствен досег със заразени птици - предаването е много трудно. Нормално е по това време на годината да има птичи грип с прелетните птици - те носят новите вируси", уточнява д-р Кунчев.