Обявиха епидемия от птичи грип в Пловдив и Пазарджик

Последните положителни проби са за Първомай и селата Старо Железаре и Ръжево Конаре

03.01.2017 | 21:56 Редактор: Луиза Божинова
Обявиха епидемия от птичи грип в Пловдив и Пазарджик

Епидемия от птичи грип беше обявена в областите Пловдив и Пазарджик. Само в Пловдивско са открити нови огнища на заразата в 10 села.

Последните положителни проби са за Първомай и селата Старо Железаре и Ръжево Конаре.

В региона предстои да бъдат унищожени 120 хиляди патици.

Пловдивчанката Мария Карастоянова и децата й ежедневно хранят гълъбите на площад "Централен" в града.

"Децата обичат да ги хранят с хляб, корички, каквото има", разказва Мария пред Bulgaria ON AIR.

Жената дори не подозира, че гълъбите също са възможен преносител на заразата с птичи грип. От Регионалната здравна инспекция съветват да се избягва контакта с тях.

"Това са птици, не знам как ще ги ограничат. Много баби идват с хляб, с просо, с жито по градинките и ги хранят. И те са свикнали животинките", казва още Мария.

Първият случай на птичи грип бе във ферма в пловдивското село Маноле в средата на миналия месец. Получените проби са за нископатогенен щам на птичия грип, който не застрашава хората. Въпреки това от Агенцията по безопасност на храните го разглеждат като потенциална опасност.

Преди дни в Пазарджик бяха открити и две мъртви ушати сови, също засегнати от болестта. В област Пловдив до момента са били умъртвени над 30 хиляди животни, сред които и патиците в няколко големи ферми. Част от засегнатите села са под карантина в радиус от 3 километра. Предстои умъртвяване на домашни птици.