Грипна епидемия и в Русе

Най-засегнатите групи са децата до 4 години, следвани от тийнейджърите

03.01.2017 | 21:27 Редактор: Ирина Георгиева
Грипна епидемия и в Русе

Грипна епидемия обявиха и в Русе. Заради повишената заболеваемост се удължава и ваканцията за учениците от областта. Училищата ще останат затворени до края на седмицата, спират се и плановите операции в болниците.

Общопрактикуващите лекари в Русе буквално са затрупани с пациенти. Боледуват както децата, така и възрастните.

"Симптомите - основно високата температура, суха кашлица, което е, не знам дали по-различно или не, болките по мускулите и по тялото, това са специфичните за самия вирус заболявания", обясни д-р Виделина Даскалова, която е общопрактикуващ лекар.

По данни на Регионалната здравна инспекция най-засегнатите групи са децата до 4 години, следвани от тийнейджърите. От Коледа до Нова година броят на болните се е увеличил драстично.

"Голям скок се наблюдава в острите респираторни заболявания в сравнение с предходната седмица, поради което заболеваемостта е 228 на 10 000….да удължим ваканцията на учениците с превантивна цел, тъй като, тръгвайки на училище, заболеваемостта ще скочи още повече и с оглед на това да не се разболяват повече от учениците", добави директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

Заради грипната епидемия временно се прекратяват детските и женски консултации, а в болниците спират свижданията и плановите операции. В понеделник щабът ще заседава отново, за да прецени дали да удължи грипната ваканция.