Грипът - опасен за хората със сърдечни проблеми

Противогрипната ваксина е силно препоръчвана от лекарите при сърдечни проблеми

02.01.2017 | 20:36 Редактор: Ирина Георгиева
Грипът - опасен за хората със сърдечни проблеми

В почти всички случаи противогрипните ваксини са безопасни за хората със сърдечни проблеми и сърдечносъдови заболявания, твърдят специалисти, освен като не е налице алергия например. 

В действителност сърдечносъдовите заболявания увеличават риска от усложнения, ако се заразим с грип. И точно затова в този случай противогрипната ваксина е силно препоръчвана от лекарите. 

Грипът е известен рисков фактор за усложнения при сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт, от които в много случаи изходът е фатален. Инфлуенцата може също да влоши състоянието и на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, други заболявания на сърдечносъдовата система, диабет или астма. 

Все още учените не са съвсем наясно как точно грипът предизвиква сърдечносъдови проблеми, но е възможно артериите да бъдат запушени от плаки и така по-уязвимите и нестабилни да се спукат. Това може да намали нивата на кислород в кръвта и да затрудни работата на сърцето, обясняват специалистите. Този процес уврежда сърдечните клетки и се оказва твърде голям стрес за хората с по-крехък организъм.

Повече за грипа можете да прочетете в Puls.bg