България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наредбата за безопасност в асансьорите не е нова, от 2014 г. е

Защо само 10 % от съоръженията са технически изправни? Нели Карипова и Емануела Фролошка коментират темата пред Bulgaria ON AIR

28.12.2016 | 08:43 Редактор: Луиза Божинова
Наредбата за безопасност в асансьорите не е нова, от 2014 г. е

Наредбата за безопасността в асансьорите, която предвижда в съоръженията да има системи за безопасност, трябва да бъде спазвана от първи януари 2017 година. Става въпрос за система за аварийно известяване, която отговаря за връзката между кабината и дежурните техници. В предаването "България сутрин" обаче стана ясно, че наредбата не е нова, тя е още от 2014 година.

"Тези разговорни устройства трябваше да бъдат поставени от октомври месец 2014 година до декември 2016 година", обясни Нели Карипова, главен директор на "Инспекцията за държавен технически надзор". "С влизането на наредбата в сила бяха приети 10 мерки за подобряване на безопасността на асансьорите. Те са избрани така, че да могат да осигурят, както безопасност на хората, които пътуват в асансьора, така и на обслужващия персонал", допълни тя.

Карипова подчерта, че от Инспекцията не могат в момента да проверяват и санкционират за това, че не са поставени разговорните устройства, когато срокът е до 31 декември. Проверките, които ще се извършват догодина и техническите прегледи, които ще бъдат правени на тези асансьори, ще включват проверка за изпълнението на всички мерки.

Проверките започват, когато е изтекла годината от прегледа на асансьора.

В жива връзка репортер на Bulgaria ON AIR се срещна с Дилян Пенчев, собственик на асансьорна фирма, който тества какво би се случило, ако токът в сградата спре или ако асансьорът заседне между етажите. Свързаха се и с дежурния диспечър. При инсталирането на устройството се проверява дали GSM връзката навсякъде има обхват и дали работи. Много малко от асансьорите у нас обаче отговарят на новите изисквания.

Едно такова устройство струва между 300 и 600 лева, стана ясно от разговора.

"На фона на целия асансьор, който е съоръжение с повишена опасност, не мисля, че е някаква кой знае каква инвестиция", каза Пенчев в ефир. Той поясни, че във всеки един асансьор може да се сложи такова устройство.

Емануела Фролошка е създател на Фондация “Асансьорна безопасност”, чиято цел е да алармира за всеки един проблем. 

"Ние не можем да изземем функциите на Държавната агенция, която прави инспекции по асансьорите. Нашата роля е да повишим знанието", поясни Фролошка в студиото на Симеон Белев и Лора Инджова. По думите й до крайния потребител на съоръжението достига адски малко информация. "Целта на фондацията беше точно тази - да повишим знанието на хората относно безопасното ползване на съоръженията. Културата за съжаление не е много висока в тази посока."

Целия разговор вижте във видеото: