Под 10 на сто от асансьорите у нас имат задължителните алармени устройства

От 1 януари 2017 г. със специална наредба за техническа безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите.

27.12.2016 | 22:11 Редактор: Ирина Георгиева
Под 10 на сто от асансьорите у нас имат задължителните алармени устройства

Много под 10% от всички асансьори в страната разполагат с устройство за двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници, които поддържат асансьорите. Това съобщи по БНР Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация, цитирано от Investor.bg.

От 1 януари 2017 г. със специална наредба за техническа безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите.

Ако се спазва наредбата, голяма част от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с подобно гласово устройство, алармират от браншовите организации. Това според експерти ще се случва по време на годишния текущ технически преглед.

Николай Маринков припомни, че е имало срок от повече от две години за прилагането на наредбата, и заяви, че използването на такива устройства е повсеместна практика. Той опроверга тезата, че в по-старите асансьори няма технологична възможност за монтирането на устройството.

"Това устройство е много просто за комуникация. В ерата на смартфоните да говорим, че е сложно технически да бъде изпълнено, е най-малкото нелепо. Това е един бутон-аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди, а се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим-карта, която се свързва със сервизния телефон. Това е един много опростен вариант на телефон. Задължително трябва да има микрофон и високоговорител. Сим-картата подава регулярно сигнал към софтуера на сервизния център, че работи и е активна", обясни главният секретар на Българската асансьорна асоциация.

Оник Пилибосян, който е домоуправител, разказа пред БНР, че устройството е с големината на "кутия от локум" и се поставя за два-три часа. Стойността на устройството заедно с поставянето му излиза около 350 лева. Според него, заради техническата безопасност и сигурност, задължително е поставянето в асансьора на аварийно-аларменото устройство.