България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолог: Реформатори в следващия парламент няма да има

Те загубиха енергията на обединението, която имаха в началото, поясни Нено Димов

14.12.2016 | 10:07
Политолог: Реформатори в следващия парламент няма да има

Реформатори в следващия 44-ти парламент няма да има. Това прогнозира политологът Нено Димов в предаването "България сутрин".

"Щеше да е изненада, ако реформаторите бяха постъпили последователно, защото това щеше да е прецедент. Постъпиха по познатия досега начин. Цялата процедура се разтакава излишно. Това, че не си получавал мандат 19 години е, защото не си заслужил, но това не е повод да получиш в момента. Това не е сериозен мотив", поясни той.

"Реформаторите загубиха енергията на обединението, която имаха в началото. Три поредни избора те печелиха ръст, въпреки всичките скандали, защото бяха заедно. На практика Радан Кънев счупи РБ и управляващата коалиция, и сега РБ се раздели на две основни линии", каза още политологът Нено Димов. 

По думите му към Христо Иванов вероятно ще се присъедини ДСБ, защото Иванов прави един нов проект, който ще се впише в бъдещия политически разлом и ще бъде политически коректен.

В разговора в студиото на Bulgaria ON AIR се включи и политологът  Анастас Стефанов, който смята, че РБ е пострадал от самия себе си, от претенция за свръх морал, от претенция за носител и монополист на истината.  

Според него това е довело до дъното и дори мини блокът между СДС и ДБГ е пред разпад.  

"РБ не иска да повярва, че този парламент е изчерпал своята легитимност и  те ще трябва да преустановят значителното си участие в изпълнителната власт. Щяхме да се учудим, ако бяхме видели последователност от страна на Реформаторския блок", уточни Стефанов.

Във връзка с бъдещето на следващия парламент гостът обясни, че патриотите ще задържат тази част от инерцията, която са натрупали до момента, но няма да се превърнат в свръх политически елемент. 

"Ще наблюдаваме оформянето на политически блок между ГЕРБ и патриотите. Все пак политиката е управление на възможности и конюнктура", посочи още политологът Анастас Стефанов, а Нено Димов допълни, че ако БСП и ГЕРБ не се ориентират към тях, ще имат съдбата на СДС.