Реформаторите чакат ГЕРБ да каже "Да" и да излъчи премиер

Не виждаме причини за избори, искаме да извървим пътя заедно, заяви зам.-шефът на СДС Костадин Марков

13.12.2016 | 18:40 Редактор: Тодор Петров
Реформаторите чакат ГЕРБ да каже

Реформаторският блок чака среща с ръководството на ГЕРБ и очаква от тях да излъчат канидадат за премиер. Това обявиха от Блока, след като приеха да опитат да съставят правителство с третия, последен възможен по Конституция мандат.  

"Не виждаме причини да има предсрочни избори", обясни след срещата при президента зам.-шефът на СДС Костадин Марков. Той припомни, че България бележи икономически ръст, че безработицата спада, че бюджетът е с нулев дефицит, което е доказателство за успешно управление на сегашното правителство. 

Реформаторите мотивираха приемането на мандата и с обърканата ситуация в света и на Балканите - атентатите в Турция, кризата в Италия, нестабилността в Македония, колебанията за избор на нов кабинет в Румъния и трагедията в Хитрино.  

От РБ обявиха, че очакват среща с ръководството на ГЕРБ и с лидера Бойко Борисов. Изразиха надежда, че тя ще се проведе до следващия понеделник и че дотогава РБ и ГЕРБ ще успеят да съставят нов кабинет.  

"Преди две години започнахме заедно, искаме да извървим пътя заедно", каза Костадинов.  Реформаторите обясниха липсата на лидери на срещата при президента с опит да бъдат избегнати критиките към тях, че са службогонци и преследват постовете си.  

"Отговорността, която се струпва на нашите плещи е огромна. Автентичната десница не е взимала мандат от 19 години", обобщи Костадин Марков.  

Реформаторите дадоха да се разбере, че ако не успеят да убедят ГЕРБ в сформирането на нов кабинет в този парламент, ще върнат мандата на президента.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)