България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Трайчо Трайков: Реформаторският блок приключи да бъде това, което беше

Правителство, което не се основава на мандат, даден от избирателите, не може да свърши нищо обществено полезно, коментира той пред Bulgaria ON AIR

13.12.2016 | 12:12 Редактор: Луиза Божинова
Трайчо Трайков: Реформаторският блок приключи да бъде това, което беше

Президентът Росен Плевнелиев връчи третия проучвателен мандат на Реформаторския блок (РБ). До този момент Реформаторите не върнаха предложението му. В извънредното издание на "България сутрин" кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков каза, че не вижда какво обществено полезно може да свърши правителство, което не се основава на мандат, даден от избирателите.

"Според мен РБ приключи да бъде това, което беше създадено много отдавна. След излизането на ДСБ, което е съществена част от първоначалния РБ, това вече е подпечатано официално", коментира Трайков в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"За мен действия, които са насочени само да продължи седенето във властта, без ясен положителен ефект за обществото, е загуба на време", настоя той. "Това, което ще се опитват да направят ще е леко неудобно за хората, които се опитват да го правят и за тези, които са ги подкрепили на изборите", допълни демократът.

По отношение на новото политическо обединение "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов, Трайков заяви, че целите на новата партия са близки до неговите разбирания. Той обаче поясни, че никога не е бил партиен член и възнамерява да запази този статус.

Запитан какво е бъдещето на Реформаторите, бившият министър на икономиката и енергетиката подчерта пред Bulgaria ON AIR, че резултатите от президентския вот са показали, че РБ е загубил близо половината си избиратели от последните избори.

"Въпреки че моят резултат е в общи линии съпоставим с този на РБ, половината от хората, които са гласували за мен, не са гласували за Блока на миналите избори, а пък една четвърт от тях са гласували за ГЕРБ", коментира той.