България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От СДС били най-настойчиви за приемане на мандата

От РБ държат на коалиция с ГЕРБ и ПФ заяви доц. Борислав Великов

14.12.2016 | 08:48 Редактор: Мария Аладжова
От СДС били най-настойчиви за приемане на мандата

Вероятно ще бъдем атакувани от различни страни за нашето решение, но смятаме, че това Народно събрание има още потенциал и би могло да излъчи стабилно правителство. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок доц. Борислав Великов по повод приетия вчера от реформаторите мандат за съставяне на правителство.

От РБ са взели решение кои членове да се яват при президента Плевнелиев на заседание на Изпълнителния съвет на формацията, обясни доц. Великов: "Разбира се, това беше почетна делегация, но там бяха и колегата Марков от СДС, колегата Христов от БЗНС, така че имаше известна представителност без да са председатели на партии, тъй като някои са и министри - да не излезе, че министрите отиват там, за да си продължат мандата изкуствено".

"Факт е, че колегите от СДС бяха най-настойчиви в прокарване на тезата, че би трябвало да се използва този последен проучвателен мандат и да се опитаме да съставим правителство в рамките на това Народно събрание", посочи още доц. Великов. 

По думите му ключова роля в съставянето на евентуален кабинет има премиерът в оставка Бойко Борисов. Великов аргументира твърдението си с факта, че Борисов е лидер на най-голямата парламентарно представена сила и именно той следвало да посочи кой ще е министър-председател в новия кабинет.

"Началото на 43-то Народно събрание и излъчването на една принципна коалиция - ГЕРБ и РБ, подкрепяни от ПФ, беше нещо, което даде добър резултат в течение на тези две години. Най-малкото е, че ние трябва да опитаме да съхраним по възможност това управление", добави още гостът в студиото.

Вижте пълния разговор във видеото: