БСП не одобрява мандат на РБ, иска предсрочни избори

Реформаторите няма да могат да съставят кабинет в рамките на този парламент, заяви Корнелия Нинова

13.12.2016 | 15:43 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Приетият от Реформаторския блок мандат е загуба на време - реформаторите не могат да съставят кабинет в рамките на този парламент. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде "Фокус".

„Това „Иди ми - дойди ми“ разтакаване идва повечко. Ние сме за това по-бързо да се върнат мандатите и да се върви към служебен кабинет и обявяване на дата за предсрочни избори“, заяви Нинова. 

Миналата седмица БСП върна връчения от президента Росен Плевнелиев мандат, като единият от аргументите на левицата бе, че се готви усилено за предсрочни парламентарни избори. 

Нинова нарече абсурдна идеята на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев кабинетът „Борисов 2“ да бъде назначен за служебен.

Междувременно социолози също коментираха мотивите на реформаторите да приемат мандата. Според Евелина Славкова този ход може да бъде тълкуван като усилие за запазване на политическата стабилност на страната, но и като опит на Блока да запази позиции сред собствените си привърженици:

"Бяха изтъкнати аргументи от тяхна страна, че наистина на България ѝ е необходимо стабилно правителство. Аз съм съгласна, че е необходимо стабилно правителство, но все пак смятам, че в Реформаторският блок имат и още един аргумент да искат мандат и да направят опит да съставят правителство, въпреки че чисто математически съм убедена, че няма да получат подкрепа от ГЕРБ и не мисля, че това ще се случи", коментира Славкова, цитирана от БНР.