България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Големият въпрос след връщането на поредния мандат: Един или два служебни кабинета ще имаме?

Коментар на Евелина Славкова и Петър Чолаков

07.12.2016 | 11:32 Редактор: Мария Аладжова
Големият въпрос след връщането на поредния мандат: Един или два служебни кабинета ще имаме?

Очаквано БСП върна мандата за служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Политическата топка остава в игра, а хипотезите за развитието на ситуацията в страната са много.

"В момента обществото, заради резултатите от референдума и подадването на оставката заради избирането на Румен Радев, по-скоро смята, че това Народно събрание и това правителство нямат вече възможността да изпълняват своята роля. Големият въпрос е дали ще имам един или два служебни кабинета", коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Евелина Славкова.

А според Петър Чолаков хипотезите, че президентът Плевнелиев нарочно бави събитията по избирането на служебен кабинет са по-скоро конспиративни.

"Мисля, че господин Плевнелиев, като оставим настрана реторическите аргументи, е изправен пред два капана. Единият капан е свързан с това да формира служебен кабинет, който той по някакви причини не иска да направи. Другият капан е свързан именно с бавенето на топката, с това, че той ще бъде обвинен, ако бави процедурата, че нарушава конституцията", анализира Чолаков. 

Вижте пълния разговор във видеото: