Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще вземе ли Реформаторският блок мандата за кабинет?

Има сериозна територия вдясно за "производство" на един смислен проект, коментира Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR

05.12.2016 | 20:08 Редактор: Луиза Божинова
Ще вземе ли Реформаторският блок мандата за кабинет?

Категорични са мненията на политическите партии у нас, че в сегашната конструкция на парламента няма как да се сформира стабилно правителство. От друга страна виждаме, че отварят вратичката за възможности за запазване на стабилността.

Според политическия анализатор Арман Бабикян шансовете намаляват все повече.

"Единственият теоретичен шанс имаха патриотичните сили, но много бързо се ориентираха, макар първоначалната реакция на премиера в оставка Бойко Борисов, че е доста хазартно да се даде мандата на ултранационалистически формат с ксенофобски уклон", каза Бабикян в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Реформаторски блок (РБ) във вида, в който влезе в парламента, няма, а самият РБ е под въпрос, включително за следващите избори. "До каква степен формати, които твърдят, че споделят ценности на Европейската народна партия (ЕНП), какъвто е случаят с РБ, ще са склонни да компилират подкрепа на формации като "Атака", предстои да видим", допълни той.

Арман Бабикян подчерта, че за стабилност можеше да се говори, ако Борисов не бе заложил оставката си, която никой не му е искал.

"За мен има сериозна територия вдясно за "производство" на един смислен проект. Около кой ще се създаде, как и кога, са важни въпроси, но е трудно да отговорим на тях. Факт е, че на пазара има търсене за такъв проект", настоя анализаторът в студиото на Владимир Сиркаров.

По отношение на избирателната система, Арман Бабикян каза, че промените трябва да се направят, когато законодателят наистина е направил компетентни правила.

"Виждам огромна част от хората, които очакват ненадейна поява на качество в народното представителство. Нищо и никаква система не могат да заменят взискателността на избирателя в това за кого гласува и желанието му да търси сметка на своите народни избраници", заключи Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: