България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Опасността от терористични атаки в България е обективна

Йордан Божилов и Алекс Алексиев коментират за Bulgaria ON AIR готовността на страната ни да посрещне заплахата

06.12.2016 | 08:39 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Опасността от терористични атаки в България е обективна

Опасността от терористични атаки е обективна. Въпросът е доколко България е готова с нейната организация за терористични атаки и готовността на обществото да посрещне такава заплаха. Вчера ситуацията в метрото показа, че не знаем как да действаме в кризисна ситуация.

Това мнение изрази експертът по сигурността Йордан Божилов в "България сутрин" в коментар на вчерашната информация, че е планиран терористичен акт у нас.

Той добави, че тероризмът може да бъде планиран от външни хора, но може да е и вътрешен с радикализирани лица от населението. "Трябва да отговорим със законодателство, подготвени структури, подготовка на критичната инфраструктура и подготовка на населението", предупреди експертът пред Bulgaria ON AIR

Йордан Божилов е убеден, че България ще бъде изправена пред бежанска криза и този проблем ще продължи да се засилва над цяла Европа. По думите му сред бежанците ще има хора, които са с нечиста съвест

"Какво правим с бежанците в центровете? Бежанци ще продължат да идват и да търсят път към Европа. Няма да ги спрем само с ограда, трябва да се търсят европейските механизми", настоя Божилов и добави, че България трябва да организира европейска операция за извозване на тези хора обратно.

Експертът по антитероризъм Алекс Алексиев също коментира вчерашната информация от вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова, че афганистанци от Великобритания планират атентат в България.

"Не е обичайно подобна информация да се дава по дипломатичен път. Беше много загадъчно съобщено, че нещо ще става. Много е странно, че някакви хора във Великобритания щели да правят нещо тук. Обикновено не се действа по този начин", обясни гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

Експертът добави, че задължително трябва да има бдителност и държавата да подготви своите органи да действат моментално. 

Алексиев е на мнение, че турският президент Реджеп Ердоган шантажира Европа със заплахата, че ще пусне потоци от мигранти. 

"Европа направи огромна грешка, допускайки тези над 1 млн. хора, които не са преследвани. Тези хора бяха икономически емигранти. Политиката на Европа е абсолютно грешна и ще плаща с години за това, което направи Меркел", категоричен е експертът по антитероризъм.