България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Киров: Натискът върху България трябва да се третира като натиск върху ЕС

Целта на Плевнелиев бе да има само едно служебно правителство, отчете журналистът Тома Биков

29.11.2016 | 10:32 Редактор: Тодор Петров
Ген. Киров: Натискът върху България трябва да се третира като натиск върху ЕС

Натискът върху България трябва да се третира като натиск върху Европейския съюз. Проблемът е, че все още сме свикнали да очакваме някой друг да реши нещата вместо нас - началниците в Брюксел, Вашингтон и Москва. Трябва да бъдем активен фактор, защото България се намира на границата на две цивилизации.

Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров в студиото на Bulgaria ON AIR. Според него е безусловно, че първото решение, което ще вземе Консултативният съвет за национална сигурност, е как да бъде разрешена политическата криза. 

Заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне тълпи от бежанци към Европа, според него зависят от отношения между Турция и ЕС след резолюцията за замразяване на преговорите. 

"Ердоган е непредвидим и неразгадаем. Това трябва да се разглежда като потенциална заплаха", посочи ген. Киров и добави, че бунтът в бежанския център в Харманли е следствие от дълго натрупвани проблеми от битов и медицински характер, както и съвместяване на хора от различни нации.

Според ген. Киров не може да се говори за полицейско насилие при потушаването на бунта. Той е на мнение, че служителите на МВР са свършили адекватно своята работа, но предупреди, че този случай може да се повтори и в другите бежански лагери.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев добави, че още през 2009 г. сме получили сигнал, че България се е превърнала в реален обект на терористични атаки. По думите му в момента не представляваме интерес за терористичните структури, а страната ни се счита повече за транзитна зона.

Журналистът Тома Биков се върна към извънредното заседание на КСНС и посочи, че президентът Росен Плевнелиев се е опитал да приобщи Румен Радев към процеса на разрешаване на политическата криза. 

"Краткосрочната цел бе да се създаде само едно служебно правителство до изборите. Предстои политическата криза да се развие и в мандата на новоизбрания президент. След 22 януари той няма да има къде да се скрие", коментира гостът в студиото, според когото е било редно новоизбраният президент да даде брифинг, а не да пише във Facebook. 

"Може би ще имаме едно служебно правителство сега и второ след 22 януари", прогнозира Тома Биков.

Преводачът и журналист Мажд Алгафари е на мнение, че държавата е изпуснала момента, в който не само е трябвало да върне обратно нелегалните мигранти, но и да не дава свобода на тези, които са без документи. 

"Виждаме ги с по 2-3 телефона и джиткат нещо. Бил Хасан. Не е Хасан, само се представя, че е. Цялата система е зациклила. Всички лагери трябва да бъдат от затворен тип", коментира той.

Алгафари отчете, че бежанците у нас вече са хиляди и опасността е много голяма. Той е на мнение, че единствено  намалява бройката на мигрантите, които залавяме и регистрираме.