България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаите в Харманли искат признание за работата си

Мигрантите живеят в по-добри условия от полицаите, които ги охраняват, каза в "България сутрин" Лидия Делирадева

29.11.2016 | 09:01
Полицаите в Харманли искат признание за работата си

Гражданинът може да наруши закона, но държавният орган може да го разруши. Тази позиция защити експертът по вътрешна сигурност Минчо Спасов в предаването "България сутрин" по повод бунта на мигрантите в Харманли и недоволството на българските полицаи.

Той коментира твърденията за полицейско насилие в Харманли от две гледни точки: "При първата г-жа Лидия Стайкова твърди с множество мигранти, че им е нанесен побой, а другата позиция е на полицаите, които казват, че не са нарушили правомощията си".

"При трима пострадали мигранти и 23-ма пострадали полицаи явно има нещо мътно. В България витае огромна лъжа във всички степени на управлението", смята експертът.

Случващото се в Харманли е абсолютен метеж, а когато има такива събития, полицията е длъжна да вземе мерки дори със сила, за да предотврати разрастване на конфликта. Това добави Лидия Делирадева от Центъра за човешки права в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Имаме съсипване на държавно имущество и посегателство върху полицията", допълва тя.

Тези мигранти са нарушили закона, но по показания на г-жа Стойчева, погромът над тях е започнал, след като приключи бунтът там и едва тогава органите на реда са започнали да бият всички от мъжки пол, категоричен е Спасов.

"Проблемът е, че са били набити не само тези, които са участвали в метежа, но и всички от мъжки пол. Сега ще направим и същото с полицаите. Прокуратурата трябва да реши случая, защото между полицаите е имало хора, които са си превишили правомощията, но има и такива, които си вършат правилно работата", заяви специалистът по вътрешна сигурност.

Делирадева обаче смята, че отговорност трябва да носят полицейските началници, както и управляващите, които изпълняват каквото каже Брюксел. 

"Мигрантите живеят в по-добри условия, отколкото полицаите, които са позиционирани да ги охраняват", каза тя.  
Българският народ е трябвало да бъде допитан за квотите за мигрантите на ЕС, смята още Делирадева.

"Задължително по важните национални въпроси, които касаят суверенитета на България, трябва да се проведе референдум. Хората протестират, когато чувстват безсилие да решат проблема сами. Те се бунтуват, защото никой не ги пита как да се прави политика в България", категорична е Делирадева, но според Спасов спазването на закона от мигрантите или полицията не може да подлежи на референдум. 

Той допълни, че не очаква днешното свикване на КСНС да роди големи решения.