Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще донесе ли яснота свикването на КСНС?

Плевнелиев постъпи правилно като покани Радев, а и той, че отказа, заяви в "Денят ON AIR" професор Стоян Ненчев

28.11.2016 | 22:14
Ще донесе ли яснота свикването на КСНС?

Утрешното заседание на КСНС трябва да накара политическите личности да се разберат, да имат ясна позиция и да има яснота за народа. 

Това каза проф. Стоян Ненчев в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Приветствам идеята на Плевнелиев да покани Радев на заседанието. Това е много правилна стъпка, но и същевременно правилна стъпка на Радев да откаже", смята професорът.

По думите му не може да си играем на политика, защото генералът в момента не носи нито отговорност, нито има права.

"Ако Румен Радев вземе някаква реакция, това може да предизвика реакция в обществото", поясни гостът и допълни, че задължението на президента започва, когато встъпи в длъжност и свърши, когато излезе от нея.

Относно резултатите от референдума професорът каза, че е по-добре да има смесена избирателна система, която да дава предимство на мажоритарния избор и допълни, че това е решение на НС.

"Трябва да се намали съставът на партиите, но България е в период на преход и трябва да се остави на естествен ход нещата да се решат, иначе няма да се отрази добре на демократичността, защото преходният период не се е случил", смята гостът.

За ролята на ДПС проф. Ненчев заяви, че и ДОСТ са подкрепили ген. Радев.

"Най-малко вълнение има в БСП и ДПС, ГЕРБ и реформаторите се чувстват нервно. ДПС е партия, която има място на българския политически небосклон", категоричен бе проф. Ненчев и допълни, че и представителите на ДПС са хора, въпреки че са избрали друга принадлежност.

"В политиката няма вечни врагове, няма вечни приятели, има вечни интереси, но не за сметка на българските граждани", посочи гостът на телевизията и допълни, че в ДПС има структура, която има влияние върху българите.

ДОСТ той определи като недоказал се политически субект, макар че са събрали гласове.

Във връзка с бежанците и проблемите около тях, професорът заяви, че трябва да откликнем на тези хора, които се нуждаят от помощ.

"Тези бунтове в Харманли са лоши за гражданите там, за българите, но и за жителите на Европа. Крайно време е да се обърнем към ЕС. Всички държави да изпратят контингенти в рамките на някаква операция", заключи проф. Стоян Ненчев.