България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изводът след бунта в Харманли - актуален, но и закъснял

Коментар на д-р Мохд Абуаси и проф. Калин Гайдаров

25.11.2016 | 09:44 Редактор: Мария Аладжова
Изводът след бунта в Харманли - актуален, но и закъснял

След бунта в бежанския център в Харманли има сериозен, задълбочен анализ на ситуацията, но такъв е трябвало да има и преди да се стигне до ескалация на напрежението. Това коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Мохд Абуаси и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

"Трябват решителни действия в рамките на закона и поведението на институциите трябва да бъде съобразено със спецификата на хората отсреща. В крайна сметка този бунт не е продукт само на конкретния момент, свързан със затварянето на лагера заради карантина. Тези хора, част от тях са влезли нелегално, те са част от трафика на хора. Те по някакъв начин са били обслужени от организираната престъпност и вероятно има някакви обещания по отношение на тях", посочи проф. Гайдаров.

Според него бунтът в Харманли е продукт на една поредица от пропуски, а доказателство за това са и контактите, които поддържат определени лица с техни съратници в други страни от ЕС - нещо, което по думите на Гайдаров, трябва да бъде следено и контролирано, а не да се чака да се стигне до безредици.

А според д-р Абуаси изначалната причина за подобно поведение сред бежанците у нас е, че те не виждат живота си тук и искат да преминат към западните страни в ЕС. 

"Тези, които са от Афганистан или от Пакистан, които търсят по-добър живот при нас, няма да го намерят. Техните планове са да излязат от България. Факт е, че ние не можем да ги пуснем, както те искат - те искат отварянето на сръбската граница например, това нещо в България е просто абсурд. Всеки ден тук за тях е изгубен ден. Оставането им тук, както е в този лагер, е равно на оставането им в Афганистан. Но тук не е въпросът те какво искат, а ние как трябва да постъпим", коментира Абуаси.

Той припомни, че България има договор с Афганистан за връщане на нелегалните бежанци и подчерта, че у нас пребивават хора от страни, в които няма военно напрежение.