България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВМРО-Харманли настоява всички афганистанци да бъдат екстрадирани

През декември започва екстрадицията, обещал премиерът пред местния лидер на партията

25.11.2016 | 09:21 Редактор: Ирина Георгиева
ВМРО-Харманли настоява всички афганистанци да бъдат екстрадирани

Афганистанците от центъра в Харманли ще бъдат екстрадирани през декември и вече има подготвен самолет. Това е заявил вчера премиерът в оставка Бойко Борисов, съобщи местният лидер на ВМРО Николай Георгиев за Bulgaria ON AIR.

"Премиерът в оставка Бойко Борисов обеща, че от центъра в Харманли ще бъдат изведени абсолютно всички афганистански "пришълци" и като за начало ще бъдат настанени в центровете от затворен тип, а в началото на месец декември ще започне екстрадиция. Самолетът за екстрадиция е заявен и в най-скоро време тук няма да остане един афганистанец", поясни Георгиев.

Той обаче коментира и думите на председателя на Държавната агенцията за бежанците Петя Първанова. По думите му, тя е казала различни неща от тези на премиера в оставка.

"Тя е започнала да говори, че ще се изгради ограда, че половината от РПЦ-Харманли ще бъде преобразуван в затворен тип, а останалата част - отворен тип, което нас не ни удовлетворява. Исканията ни са точни и ясни - всички афганистанци да бъдат екстрадирани", подчерта Георгиев.

Местният лидер на ВМРО потвърди, че настояват за оставката на Първанова, "защото продължават шикалкавенията". Той подчерта, че жителите на Харманли нямат нищо против сирийските бежанци да останат, които са предимно семейства и майки с малки деца. Те са помогнали вчера на служителите на бежанския център да бъдат евакуирани, добави той.