България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тити Папазов: Платихме демокрацията с упадък на българския спорт и култура

Баскетболният "Левски" ще оцелее, случващото се в ЦСКА е пагубно, каза пред Bulgaria ON AIR председателят на НБЛ

05.07.2016 | 10:03 Редактор: Тодор Петров
Тити Папазов: Платихме демокрацията с упадък на българския спорт и култура

Надеждите за оцеляване на баскетболния "Левски" са големи, защото има невероятна публика, която е в основата на всяко едно нещо. Спортът е за хората и държавниците трябва да го осъзнаят. Българският спорт е болен от 30 години, сбъркано е управлението му. Желанието да живеем демократично бе превърнато в демократична свободия. То не беше присъщо за нашия манталитет. Платихме демокрацията с упадъка на българския спорт и култура.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Националната баскетболна лига Константин Папазов. Според Тити през годините сме изгубили масовостта и отношението на училището към спорта. Все пак той е на мнение, че има прогрес и даде за пример програмата за развитие, която създадоха заедно с волейболния треньор Пламен Константинов.

"Успяхме да убедим ръководството на Столична община и се стигна до реален резултат. 400 000 лева отидоха в клубове, които отговарят на определени критерии. Стимулират се клубовете, които създават продукт", обясни гостът в Сутрешния блок на телевизията.

Тити Папазов е убеден, че присъствието на държавата и общините в развитието на спорта, е задължително. "Трябва да убедим всички кметове, че спортът е много важен за развитието на нашите деца. Трябва да успеем да им предложим условия, които са по-привлекателни от компютърните игри", призова треньорът.

Той е категоричен, че е въпрос на време ЦСКА да се върне на баскетболната сцена. "Сашо Чакмаков много обича баскетбола и ЦСКА, създава нещо ново, ремонтира няколко пъти залата", посочи Тити и в тази връзка коментира футболния ЦСКА, около който продължава да има скандали и много неясноти.

"Мога да търпя критики от "сините" фенове, но в българския спорт има два колоса - "Левски" и ЦСКА. Пагубно е това, което става с ЦСКА. Тези, които искат да наложат волята си, да не забравят, че трябва да се съобразят с феновете. Феновете на ЦСКА страдат и това се отразява на тяхното ежедневие, това е значимо за нашата страна. Вижда се, че има двама души, които имат желание да направят нещо. Единият е доста по-напред в реализацията и е близо до феновете. Хората обичат ЦСКА, искат да са на стадиона и трябва да им се създадат условия", сподели видният левскар.

Тити Папазов определи като тежък съперник словенския Марибор, срещу когото любимият му "Левски" ще се изправи в турнира Лига Европа. 

"Левски" загуби много след участието в Шампионската лига и върви надолу. Пред клуба има хоризонт и най-вероятно ще има промени, дано те са за добро. Управлението трябва да се даде на хора, които са доказали, че са успели", добави Папазов.