България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тити Папазов: Спортът не може да бъде зависим от нито един бизнесмен!

Президентът на Националната баскетболна лига говори за финансирането на спорта в ефира на Bulgaria ON AIR

08.03.2016 | 10:05 Редактор: Луиза Божинова
Тити Папазов: Спортът не може да бъде зависим от нито един бизнесмен!

Ние не можем да бъдем зависими от нито един бизнесмен! Българската държава трябва да има своето присъствие. Смятам, че само с 30 млн. на година, от които 15-18 процента ще бъдат върнати под формата на здравни осигуровки и данъци, българският спорт може да цъфти и тогава вече може да има ред и дисциплина.

Това каза президентът на баскетболния Левски и на Националната баскетболна лига Тити Папазов в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. 

Той категорично отрече да е получавал заплахи за това, че защитава банкера Цветан Василев, който по думите му е дал най-много пари за спорта. "Нито за момент не съм се притеснявал", каза Папазов. 

"Има два основни източника на професионалния спорт - приходи от билети и приходи от телевизионни права", обясни той. 

"Каквото и да е нивото на българския спорт, то е такова и за територията на България има своята значимост. Аз бях в Атланта преди две седмици, близък съм много с треньора и помощник-треньора на Атланта. Бях техен гост. Билетът на мен и моето семейство струваше 1560 долара. Тук струва 5 лева, но аз за друго искам да кажа. Те бяха платени от помощник-треньора на Атланта. В NBA няма нищо безплатно. А тук, ако дойде важно събитие, сега е срамно това, което се случва, да се търсят пропуски. Христо Стоичков ще доведе "света на света" на 20 май и ние имаме тази психика, този манталитет да търсим ако може... Когато се научат хората, че това е спектакъл и ако си решил да го посетиш, трябва да платиш".

Тити Папазов беше категоричен, че не иска да спасява Левски, а "националната кауза на българския спорт." Според него първата стъпка е направена като Столичната община ще помогне на школите в София. 

"Направили сме с група от експерти, с помощта на хората от общината и Министерството на спорта, стратегия за това как да бъдат подпомагани софийските клубове, които от години наред не получават никакво финансиране. Сега ще бъдат мотивирани и субсидирани тези, които отговарят на определени условия", заяви Папазов. 

Според него в годините на демокрация българският спорт е бил оставен на самотек.

На въпрос дали на Тити му липсва треньорската кариера, президентът на Националната баскетболна лига отговори отрицателно и заяви, че ще му липсва, когато свършат проблемите.

 

Цялото интервю гледайте във видеото: