България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гочето: Футболът ни е слаб, защото прекъснахме корените и разрушихме базите

"Сърцето ми е в Етър", призна в студиото на Bulgaria ON AIR легендарният треньор

17.06.2016 | 10:28 Редактор: Тодор Петров
Гочето: Футболът ни е слаб, защото прекъснахме корените и разрушихме базите

Няма интерес към футбола ни, защото нивото е ниско. Търпението към ръководителите е много голямо, но идва един момент, в който на хората им писва и трябва да даваш отговори. 

Това мнение сподели в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR именитият футболен треньор Георги Василев-Гочето. Той говори за положението в ЦСКА, Левски и Лудогорец, за любимия си Етър, проблемите на футбола ни и даде своята прогноза за Евро 2016.

ЦСКА

"Има голяма неяснота, която витае около клуба. Ръководителите са виновни за това състояние на ЦСКА в момента. Когато бях треньор на ЦСКА не е имало проблеми, станахме шампиони и носители на купата. Клубът беше подсигурен финансово и имаше силни футболисти, като Стилиян Петров и Мартин Петров", коментира Георги Василев и подчерта, че в новата Висша лига трябва да играе "оригиналният клуб, който е създал традициите и историята". 

Според него новото ръководство ще отдалечи много от хората, ако преструктурира Чавдар (Етрополе) и Литекс в ЦСКА. 

ЛЕВСКИ

"С Левски станахме два пъти шампиони и тогава имахме изключително силен отбор", сеща се с умиление Гочето и припомни, че с изтичане на договора му почти всички играчи са били продадени в чужбина. 

"Люпко Петрович е силен треньор, Левски направи добър избор с него. Промените там са с цел да има повече позитивизъм. Дано Левски си върне европейския облик", каза още специалистът.

ЛУДОГОРЕЦ

"Без пари във футбола не става. Те купуват и продават играчи, като печелят от тази работа. Докато другите отбори работят на парче. Това е лидерът на българския футбол в момента", каза Гочето.

ЕТЪР

"Сърцето ми е във Велико Търново и в Етър. Изживял съм много хубави моменти там - 9 години като футболист и 9 години като треньор. Голямо признание към Левски и ЦСКА, работил съм с удоволствие там, но Етър ми е на сърцето", обясни Георги Василев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той разказа за събирането на играчи от училищата и разговорите с родителите им. Напомни за работата си от ранна възраст с Краси Балъков, Златко Янков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев и Трифон Иванов. 

"Те бяха едва 16-годишни. Имаше много компромиси, имало е случаи да крещя много. Трифон имаше голямо самочувствие, не признаваше съперниците. Тръгваме с Етър да играем срещу Левски, всички са притеснени, а той казваше, "Ей сега ще видиш какво ще ги направим". Беше голям човек, лека му пръст."

ПРОБЛЕМИТЕ ВЪВ ФУТБОЛА НИ

"Всичко започва от корените. Еуфорията от постигнатото от онова поколение заблуди хората, че всичко се получава много лесно. Прекъснаха се корените и условията за създаване на кадърни футболисти. Разрушиха се базите и се появиха хора, които искат много лесно да спечелят от футбола", посочи Гочето и засегна темата с многото чужденци, които играят в първенството ни.

"Стана модерно да внасяме чужденци. Няма как да останем извън тенденциите, но важното е какви хора подбираш. Трябва да са по-силни от нашите, като авторитет и качества. Кощунство е да кажа, че лъха оптимизъм във футбола ни, но надеждата умира последна. Трябва да се направи нещо, за да се върне българският футбол там, където е бил. Новата Висша лига не решава проблемите.Форматът е най-малкият проблем на футбола ни", коментира още Василев.

ЕВРО 2016

"Германия трябва да служи за еталон на много други нации. При тях, когато има частичен успех, след това ги търси на върха. Знаят как да се възползват, когато направят крачка назад. Фаворитът ми за шампион на първенството е Германия", прогнозира именитият треньор и добави сред фаворитите Испания и Италия.