България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Харизанова: Държавата да подпомага биологичните семейства, защото приемните са временни

Намалява броят на децата в институции у нас, посочи Харизанова

23.11.2015 | 11:34 Редактор: Ирина Георгиева
М. Харизанова: Държавата да подпомага биологичните семейства, защото приемните са временни

През последните години намалява броят на децата в институции у нас. Това съобщи директорът на Социални услуги и приемна грижа към UNICEF Милена Харизанова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й тези деца вече се поемат от приемни семейства или в други форми на грижа.

Още по темата

"Това стана на цената на доста инвестиции в приемната грижа и в другите алтернативни форми на приемната грижа, които са малките групови домове - на места доста успешни, но на други места доста неуспешни." - поясни Харизанова.

Приемният родител Мария Благоева разказа личната си история в Сутрешния блок. По думите й по професия е инженер и е получавала добро заплащане, но е избрала да бъде приемен родител. Благоева живяла до дом за изоставени деца, които често й идвали на гости и й разказвали за затрудненията си. Тогава жената решила да помогне на група деца.

"Първият, който взех беше един чернокож младеж, който се казва Реми. Той е танцьор. Развива се. Ние сме неговото семейство. Имам и две по-малки - момиченце и момченце на 6 и 7 години. Смятам, че правя нещо хубаво."  - поясни Благоева.

Сблъсках се с много документи и това е една от причините с много приемни родители да си направим Асоциация по приемна грижа, уточни Благоева. По думите й основните проблеми на приемните родители са свързани с тези на децата.

"Основният проблем, който може да звучи несериозно е отношението към приемните родители. Напоследък се засилва едно негативно отношение към приемните родители, а тези хора пренастройват целия си живот, за да го напаснат към този на децата. Всичко, което правят е да бъдат децата добре и една голяма част от тях са мисионери. Не казвам, че няма и печелбари, въпреки че, за да бъде гледано едно дете добре, приемният родител трябва да дава още толкова от себе си." - коментира Благоева.

Има съпоставка между приемните и биологичните родители, смята Харизанова. По думите й заплатата на приемния родител е малко над минималната.

"Децата са най-различни - от родилния дом, деца между 15 - 16 годишни, такива, които са преминали през различни трудности. Това противопоставяне трябва да се преодолее по някакъв начин и наистина биологичните родители са първото семейство, което трябва да се подкрепя. Възможно най-много усилия на държавата трябва да са насочени към биологичните родители, защото няма по-добре за едно дете от това да бъде гледано от майка си и баща си." - поясни Харизанова.

Проблемите, които в момента излизат от приемната грижа са в резултат от развитието й, смята Харизанова. 

"Приемната грижа е временна. Целта й е децата да остават максимално кратко и те отново да се върнат в семействата си, така че можем да имаме устойчива система за закрила само, когато подкрепяме биологичните семейства." - заяви Харизанова.